Свързани новини

07.12.2010 17:41

Хванахме приятелския кръг на Нона в издънка

Видян 7454 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Апартамент от 78 кв.м на петия етаж на Дондуков 53 в самото сърце на София сменя собствениците си. Списъкът на продавачите е дълъг - 16 души, сред които личат имената на екоминистър Нона Караджова и Йордан Христосков, който сега е негласен бос на социалния министър Тотю Младенов и на шефката на НОИ Христина Владимирова.


Ако помните разкритията на Екопрограма за приятелския кръг около Караджова, ще видите сред продавачите всички цитирани имена, които вземат поръчки за милиони от държавата: Борислав и Антоанета Тафраджийски, Ева и Тодор Радеви, Спартак и Даниела Керемидчиеви и други.


В имотния регистър липсва каквато и да е било информация за придобиването на апартамента от тази внушителна група. От фирмения регистър обаче научаваме, че още от 2001 г. на Дондуков 53, но на четвъртия етаж в ап. 13 се помещава седалището на Сдружение Клуб Икономика - 2000, както и Кооперацията София Консултинг Груп. Членове на УС на тези сдружения в различен период от време са били всички гореизброени лица, но без министър Нона Караджова и Йордан Христосков и техните половинки. Днес Клуб Икономика е приятелският кръг, който взема поръчки като организация или пък отдеблни негови членове се вреждат за такива.


Близо 4 700 000 лв. са усвоени от клубаджиите Борислав Тафраджийски, Спартак Керемидчиев, Стефан Иванов, Ева Радева и съпругът и адв. Андрей Горанов.


Възложители на поръчките спечелени от Кръга Дондуков 53 са МОСВ, МОНМ, МРРБ, Програма ФАР, Басейнова дирекция и няколко общини. След като ГЕРБ идват на власт, клубът печели два солидни проекта като само единият е на стойност 630 000 лв. Наглостта в случая е, че той е от министерството на участващата в кръга Нона Караджова и е формулиран като Подготовка на Национална стратегия и план за действие за управление на водите и на необходимите промени в нормативната база. Сами разбирате, че това не е истинска стратегия, а чудо невиждано като “подготовка” за стратегия!


Сдруженията и консорциумите около Ева Радева и съпруга и Андрей Горанов също печелят няколко по-скромни поръчки от порядъка на 80 000 - 100 000 лв.


Мистериозно придобитият апартамент на Дондуков 53 е засега единствената формална пряка връзка на министър Караджова с доходоносните кооперации от консултанти. Неформалните сведения очертават обаче един доста тесен приятелско-роднински кръг.


Според разследване на сдружение Екопрограма връзките на Караджова с Борислав Тафраджийски, който управлява най-крупните обществени поръчки, датират от времето, когато тя работи в Икономическия институт на БАН. Двамата били изключително близки и до днес. Ева Радева и Нона Караджова са родом от един край и са приятелки покрай първите си съпрузи. Ева Радева печели например концесията за Невестинска вода ООД по времето когато Нона Караджова е шеф на отдел в МОСВ.


Друга полезна връзка на Радева е тази с настоящата шефка на Агенцията за обществени поръчки Миглена Павлова. Двете дами членуват в Сдружение Национален институт за обществени поръчки. Шампионът на европроектите Дончев, който стана министър на еврофондовете, пък е близък приятел с Андрей Горанов.


Жестовете на Караджова явно са форма на благодарност. След като напуска МОСВ през 2005 г. и преди да стане министър през 2009, Караджова работи като експерт към Клуб Икономика - 2000.


Само за тази година на този кръг са дали поръчки за 1 700 000 лв.


Още четете в петък в Супер 19’ по сергиите в цялата страна



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог