Свързани новини

01.12.2010 17:46

Вдигнаха тавана на данък сгради

Видян 1566 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Криза или не..., догодина българите ще трябва да развържат кесиите си, когато дойде ред да плащат данък сгради в общинската хазна. Причината - парламентът увеличи максималния размер на данъка върху недвижимите имоти, който общините могат да налагат. Това стана при окончателното приемане вчера на промени в Закона за местните данъци и такси.


По закон общинският съвет определя с наредба размера на данъка в граници от 0,1 до 2,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Сега депутатите гласуваха горната граница да бъде не 2,5 на хиляда, а 4,5 на хиляда.


С данък вече ще се облагат и недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лева. Така народните избраници приеха т. нар. данък "колиба". Новият налог предизвика острите критики на опозицията.


Коалиция за България и ДПС изразиха несъгласието си с отпадането на необлагаемия минимум на данък-сгради. Мотивът им е, че фискалният ефект от него ще бъде нищожен, а събираемостта му - почти нулева.


ГЕРБ се отказа от данък лукс и напълно парадоксално прехвърли тежестта от кризата на социално уязвимите групи от обществото, коментираха депутатите от ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той прогнозира, че годишно постъпленията от данъка ще бъдат само 40 000 лв.


Това едва ли ще има значим фискален ефект. Точно с аргумента на финансовия министър Симеон Дянков, че такъв ефект няма да бъде постигнат управляващите от ГЕРБ се отказаха от въвеждането на данък лукс. Мотивът им бе, че приходите от него щели да възлизат едва на 6 милиона лева.


При дебатите вчера от ДПС посочиха, че длъжниците на новия данък едва ли ще го плащат. Това са неграмотни хора - собственици на колиби, кошари, порутени къщи, които никога в живота си не са попълвали данъчна декларация, обясни Алиосман Имамов. Според него въвеждането на подобен налог е грешна политическа стъпка, за която ГЕРБ ще плати висока политическа цена. А и фискалният й ефект е съмнителен, отбеляза той. Според изчисления на Михаил Миков от левицата годишно държавата ще печели 2,50 лева от една колиба.


От ГЕРБ защитиха промяната с мотива, че всички граждани трябва да бъдат равни пред държавата. Целта ни е да накараме хората да плащат данък със символична стойност, посочи Любен Татарски. Според съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пък политиката на предишните правителства е довела до негативния ефект къщи на три етажа, наричани от опозицията "колиби", да бъдат с данъчна оценка за 1000 лева. Сега за тези "колиби на три етажа" ще трябва да бъде плащан данък, посочи Велчев. По думите му, въвеждането на налога бил по настояване на Националното сдружение на общините. Българското население нямало да обеднее, ако плаща данък от лев-два, смята той.


Припомняме, че миналата седмица БСП стартира подписка срещу данък „колиба“. Тогава лидерът на социалистите Сергей Станишев прогнозира, че новият данък „само ще натовари хората и ще ги изнерви“. Той направи препратка към политиката на предходното правителство, което по думите му е водило „политика на освобождаване на хората от тези данъци". Това обаче не е в сила за ГЕРБ, за чиято политика „е характерно да удря само най-бедните“, посочи експремиерът.


Вчера беше прието още данъкът да се плаща на две равни вноски в следните срокове - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. На предплатилите от 1 до 30 април за цялата година се прави отстъпка от 5 %.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и