Свързани новини

29.11.2010 17:31

VIVACOM помага на децата с дислексия

Видян 3286 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Дислексията не е болест, нито увреждане. Това е състояние.“ Така започва разговорът ми с магистъра по логопедия и доктор по психология от Нов български университет Екатерина Тодорова. Срещаме се в Института за детско психическо здраве и развитие. Както 19` вече писа, той отвори врати на 30 юни тази година по инициатива на VIVACOM. Телекомът стартира национална кампания за дислексията през 2008 г. и откри първия специализиран център в Русе.


В института в София от юни досега са консултирани 134 деца, 23 от които са диагностицирани с дислексия, аутизъм или други състояния. Броят на децата, които са засегнати от дислексия е голям. За разлика от преди години днес вече има място, където те и родителите им да бъдат консултирани от компетентен екип от специалисти.


Ръководител на института е проф. Ваня Матанова, която ръководи  екип от логопеди, детски психолози, невролози и други медици. Те провеждат консултации и диагностика на деца със затруднения в образованието и комуникацията.


Консултациите на всяко дете се провеждат с едновременното участие на всички специалисти. Това дава възможност за по-бързо диагностициране и съставяне на индивидуална програма. На ден могат да бъдат приемани по 10-15 деца, в зависимост от конкретните случаи. Институтът разполага с 4 кабинета.                                                            


Признаците, по които може да се разбере, че детето страда от дислексия, в повече от случаите не са познати на родителите или учителя, казва клиничният психолог Елена Конджова. А ключовите сигнали за това състояние, по думите й, са няколко – децата проговарят по-късно; по-трудно запомнят стихове и рими; не могат да определят коя ръка е водеща за тях. Също така се затрудняват при четенето.


И тъй като една от целите на Института е да образова по темата родители и учители, от миналия месец се организират безплатни обучения за родители, учители и специалисти. Досега са обучени над 30 учители и 13 родители. Освен това за втора поредна година VIVACOM Fund и Асоциация Родители издават Наръчник за родители на първокласници - Добре дошли в училище, родители. Книжката излиза в тираж 20 000 и на този етап е предназначена за първолаците от София, Пловдив, Варна и Стара Загора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец