Свързани новини

29.11.2010 17:13

Архитект: Историческата част на София е застрашена

Видян 2053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цялата историческа част на София е застрашена от новия общ устройствен план на общината. В това число и знаковият за столицата ни бул. Цар Освободител. Това мнение изрази арх. Весела Тончева, председател на Граждански комитет Спасение 2000, цитирана от dir.bg. Според нея булевардът, защитен като историческа зона от Закона за културното наследство, трябва да бъде възстановен във вид възможно най-близък до оригиналния му облик.


Инициативата на Столичната община за благоустройство на пешеходното пространство на Цар Освободител в участъка между Орлов мост и бул. Левски обаче предвижда заличаването на част от зелените площи и пешеходните алеи, както и поставянето на 48 маси за заведения на открито. „Отсечката от Орлов мост до Народното събрание е едно цяло, тя е паметник на градинско-парковото изкуство. Защитено е цялото пространство на бул. Цар Освободител от двете му страни. Според новия устройствен план на общината обаче отсечката се прекъсва при Ректората“, обясни арх. Тончева.


По думите й, районът е включен в охранителната зона на резервата Сердика-Средец-София. Тя е категорична, че за да се възроди духът на Цар Освободител е достатъчно да се направи една качествена настилка, да бъдат посадени здрави видове дървета и в еднаква възраст. Сега обаче се садят съвсем млади фиданки, което нарушава целостта на ландшафта.


„Общината е длъжна да поддържа историческите зони на София, според конвенциите по които България е страна“, отбеляза тя. По думите на архитекта „ще паднат 400 от старите сгради в центъра. А точно те все още дават някакъв облик на средата и я правят не толкова стерилна с тези псевдо-модни течения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец