Свързани новини

24.11.2010 17:42

Доктор алармира за опасния консервант E250 в сухия шпек на КФМ

Видян 14909 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сухия шпек Бургас, който произвежда Карол-Фернандес Мийт има съдържание на антиоксидант Е250, този вид консервант е опасен за хората, а консумацията от деца може да има непоправими последици за тях. Това става ясно от писмото на д-р Диди Баев, което получихме в 19`. Документът е изпратен официално и до главните държавни органи и институции.


В писмото на доктор Баевима стряскащи констатации: „Е250 е Натриев Нитрит консервант (презерватив) а не антиоксидант както е указано от производителя. Това е заблуждаваща информация. Целта на тази добавка е подтискане евентуално развитие на опасния микроорганизъм Clostridium botulinum. От друга страна Е250 е потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. Известно е, че може да се комбинира с други химични съединения в стомаха на хората и да формира Нитрозамин, субстанция която предизвиква рак при лабортаорни животни. Не се препоръчва за консумация от деца! Този "антиоксидант" се съдържа и в други продукти на гореупоменатия производител. Би трябвало производителя да коригира етикетите си и да указва правилно кое какво е“. Веднага, след като се запознахме с информацията потърсихме за коментар представител благоевградското дружество Карол-Фернандес Мийт. Българо - испанска фабрика за месо и колбаси е собственик на едно от най-големите и модерни предприятия за месодобив и месопререботка в България. Продуктите с търговска марка КФМ са повече от 120 вида, а патентовани марки на фирмата са Бански старец, Пирински бабек и други, но не и на сух шпек Бургас. При поредицата от разговори, най-после стигнахме до Величко Попадийски от КФН, мениджър ключови клиенти. Той обясни, че не е вещ специалист по саламите и луканките, но все пак накратко обобщи ситуацията така: „Нашите технолози са компетентни по тези въпроси. Всички месопроизводители използват E250. Грубо казано – месото не може да узрее без този натриев нитрит консервант. Количествата са минимални, а ние не слагаме с килограми от него, а съвсем нищожни количества“. Това обяснение обаче не се вписва в стандартите за т.нар. узряване на месото при другите колбаси, и най-вече при Стара планина. 19` давя право на официално становище на КФМ по изразения от д-р Баев проблем с консерванта Е250.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но