Свързани новини

22.11.2010 16:15

Хазартът остана последна надежда на народа

Видян 1504 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

34,5% или над 2 и половина милиона от българите играят игри на късмета, сочи проучване на агенция Медиана, проведено този месец и цитирано от dnes.bg. Хазартът на дребно явно е последната надежда на народа.


Партията на залагащите би спечелила изборите, ако бяха днес, пресметна 19’. Тото пускат 30,3% от пълнолетното население на страната, в държавната лотария късмета си опитват 11,2% от хората, а в „Еврофутбол“ – 7,8% на сто, доказват с конкретни числа социолозите. Процентите горе-долу съвпадат с електоратите съответно на ГЕРБ, БСП и ДПС.


Еврошанс предпочитат 2,1% от хората, бингото все още привлича 1,9 на сто, а в казиното злагат само най-богатите 0,9%.


За съжаление в класацията не са упоменати залаганията по интернет, а те са много на мода сред активните хора в големите градове. С тяхното число вероятно общият процент на хазартаджиите щеше да скочи до 50 на сто. “Тиражираните слухове за 2 млрд. лева в интернет залагания са преувеличени”, смята организаторът на изследването Кольо Колев. „Ако подобни суми се въртят в интернет залаганията, то техният произход не е обществото като цяло, а криминални структури, перящи пари. В този смисъл проблемът не е обществен, а криминален“, категоричен е социологът.


Масовите залози, с които се участва в игрите на късмета, са скромни. Традиционно залаганата средна сума е 5,6 лева, а средните максимални залози достигат 17,1 лева, обясни социологът Кольо Колев.


При 1% от хората се регистрират максимални залози над 150 лева, като най-големият в изследването е 3000 лева.


Кризата не е намалила броя на играчите, а само сумите на харчлъка им, които естествено са по-малки суми. Просто хората спазват старо клише на тотото от соцвреме. То гласеше: “С малки суми, но редовно”. 


В сравнение с изследване преди 3,5 години, когато икономиката ни беше на върха на ръста си, средните залози са спаднали с 30%, а максималните – с около 17%. 


Мотивите за предпочитание на различните игри на щастието са различни. Така например пускащите фиш в тотото го правят заради традиционността на играта и заради периодичното натрупване на голям джакпот.


При Еврофутбол пък водещ фактор е, че играта е свързана с Царя на спортовете и там не просто залагаш, а се доказваш като експерт.


Масовият хазарт в умерени дози е добре приет от обществото. 66,9% са на мнение, че игрите на щастието трябва да ги има. 41,3 на сто отбелязват, че те дават възможност за печалба и са свързани с надежда и късмет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови