Свързани новини

21.11.2010 16:33

Гоним 5 войни по брой на убитите в катастрофи

Видян 2016 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За участието си в пет войни (Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа, Първа световна и Втора световна) през XIX и XX век – от 1885-а до 1944-а, България дава 160 000 жертви. Само за последните 20 години, при това в мирно време, 22 000 са убити в т.нар. Война на пътя, сочи мрачната статистика на МВР. Данните бяха разпространени по повод Световния ден в памет на загиналите при пътни инциденти.


За периода от 1990-а до сега ранените са 168 000, като близо една трета са останали инвалиди.


От началото на годината досега в страната при пътни инциденти са загинали 711 и са ранени 7206 души. Една четвърт от жертвите са под 24 години, а 7% са непълнолетни. 60% от загиналите са в трудоспособна възраст.


Статистиката за София сочи, че най-много хора загиват на пешеходни пътеки и автобусни спирки. Най-много жертви се дават в понеделник, а най-опасните часове на деня са следобедните - между 14 и 18 ч.


В столицата от началото на годината досега жертвите на пътно-транспортни произшествия са 73, а ранените – 1255. Броят на жертвите сред шофьорите, пешеходците и пътниците се разпределя почти по равно, дните с най-много регистрирани тежки инциденти на пътя са сряда – 184 и петък – 169.


Най-честите причини за пътни инциденти са несъобразена скорост, неспазване на дистанция, употреба на алкохол, непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци, посочва МВР. Неволното или съзнателно нарушаване на правилата за движение, както и ниското ниво на подготвеност също водят до катастрофи. Причина често е и пренебрегването от близки и приятели на факта, че шофьорът до тях кара след употребата на алкохол или без да е правоспособен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп