Свързани новини

17.11.2010 16:37

Започна доброволното събаряне в Несебър

Видян 1742 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Собственици на незаконни надстройки в Стария Несебър започнаха доброволното им премахване. Събарянето е започнало в пет от шестте къщи, съобщи Фокус сато се позова на Ивайло Ляхович от Инициативния комитет. Както писахме, от неделя жителите на града се вдигнаха на протест и в рамките на няколко дни напрежението ескалира. Стигна се до сблъсъци с жандармерията, имаше арестувани.


На среща във вторник от ДНСК са поискали гаранции, че хората сами ще съборят надстройките в указания срок. В противен случай могат да унищожат цялата къща и „става битова трагедия”, категоричен е Ляхович.


Днес гражданите започнаха и нова подписка. В нея те се обявяват за изключване на града като културен паметник под егидата на ЮНЕСКО. Протестиращите дори предпочитат да запалят града, вместо да съборят къщите им. Единственото, което искат, е да си запазят поминъка, отколкото да се залъгват с културен и исторически туризъм, предаде Дарик радио. Събраните подписи ще бъдат изпратени до премиера, президента, парламента и самата ораганизация ЮНЕСКО. В друга подписка се настоява за спиране на събарянето, като и двата документа ще се предлагат заедно.


Междувременно стана ясно, че Бургаският административен съд отхвърли жалбата за спиране на събарянето, внесена от Ляхович в понеделник.


Община Несебър се дистанцира от действията на някои от протестиращите срещу заповедите за събаряне на незаконни надстройки. В декларация, разпространена до медиите, се казва, че общината е срещу започналия вандализъм срещу архитектурните паметници. Припомняме, че бяха подпалени автомобилни гуми при крепостните стени на древна Месамбрия.


Вчера кметът на Бургас каза, че дори Несебър да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО, бутането на постройките ще остане в сила, защото Несебър ще остане град-паметник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако