Свързани новини

16.11.2010 18:01

Лидерът на партия ДЕЛА: Кметът е виновен за интифадата в Несебър

Видян 2218 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Кметът е виновен за интифадата в Несебър“, коментира в седмичника Супер 19` общинският съветник от партия ДЕЛА Атанас Терзиев.


Градът, който е една от перлите на родното Черноморие, от неделя вечерта е изправен буквално пред военно положение. Причината за протеста е решение на Районната дирекция за строителен контрол в Бургас да бъдат съборени два магазина и 6 незаконно надстроени къщи в Стария град.  А в следващите 6 месеца там трябва да бъдат съборени общо над 150 незаконни постройки. В противен случай Несебър ще изгуби статута си на град под егидата на ЮНЕСКО.


„Всичко, което се разигра през последните дни, е следствие на един период от 20 години безхаберие от страна на общинските власти и държавата“, коментира Терзиев. По думите му „през това време и именно поради тази незаинтересованост към хорските нужди гражданите са строили“. Атанас Терзиев обвинява общинската администрация и лично кмета на Несебър Николай Димитров за провалената инициатива - да бъде направен Подробен устройствен план за града. Планът трябва да определи строителството на територията на Стария град.


И в момента несебърци настояват за изработването на такъв план. Вместо това обаче в понеделник провлакът осъмна блокиран. В сблъсъци с полицията и жандармерията имаше и арестувани хора.


Въпреки твърдото им решение да не допуснат машините на територията на Стария град, той бе атакуван по вода. Като в класически полицейски екшън затворниците, доведени за събарянето на постройките, акостираха на пристанището. Протестиращите ги посрещнаха с дъжд от камъни, от който ги пазеше жандармерията. Пандизчиите успяха да започнат събарянето, което бе спряно с решение на Общинския съвет. Местният парламент гласува да се изчака решението на съда.


Днес стана ясно, че проблемът ще бъде обсъден днес на работна среща в общината, съобщи Фокус, като се позова на кмета Димитров. По думите му „целта на срещата е да се прецени какво ще се предприеме след излизане на решението на съда в Бургас на подадената жалба от протестиращите“. Междувременно стана ясно, че собствениците на незаконните постройки ще започнат премахването им. Според Ивайло Ляхович от Инициативния комитет „ако институциите позволят отсрочка, това ще бъде единственото нещо добро, от което хората имат нужда преди зимата“.


В понеделник регионалният министър Росен Плевнелиев остана непреклонен пред исканията на протестиращите и лаконично коментира: „Най-сигурното строителство в България е законното и който не се съобразява с това, много бърка“.


В този контекст от страниците на вестник 19` попитахме министър Плевнелиев ще бутне ли хотел Виа Понтики в Поморие на Петя Славова, който няма акт. 16. Припомняме, че в отговор до редакцията от ДНСК посочиха, че „към момента хотелът не работи, и досието му е върнато за изясняване на несъответствие“.


Така смятат от строителния контрол. Хотелът на най-богатата българка обаче е работил през активния сезон, макар и без разрешително от властите.  


Затова в публичното пространство остава да виси въпросът - защо незаконни обекти на олигарси остават непокътнати? А вместо тях бутат павилиони в Несебър и рибарско селище и бараки в Бургас. Не е ли това двоен стандарт –  узаконяват се хотели, а етажи за живеене – не...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да