Свързани новини

14.11.2010 17:21

Режем 7,5 млн. от бг университетите, даваме 250 млн. евро на щатските

Видян 1452 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

7 и половина милиона по-малко, отколкото през 2010 г. са предвидени в бюджета за догодина в “перото” висше образование. Това означава доорязване на средствата, с които държавата подпомага българските университети.


Все повече понамирисва на организирана война за доунищожаването на висшето образование в нашата страна, коментират експертите. Ако на някого тази теза до неотдавна е звучала като теория на конспирацията, а назначаването за министър на ректора на близкия до международния спекулант Сорос Нов български университет е изглеждало съвпадение, изнасяме още данни.


През следващата година най-малко 250 милиона евро или половин милиард лева ще бъдат похарчени от българските семейства за такси в чужди университети. Голямата част от парите отиват в касите на американските висши учебни заведения. Повечето университети в Европа са безплатни, като изключението е главно Великобритания.


Наред с половин милиард директни разходи, още поне толкова пари ще се влеят в чуждите икономики, предимно щатската, под формата на наеми, храна и развлечения, заплащани от българските студенти.


Всичко това означава, че години наред родната образователна система напълно съзнателно е водена до материален и морален фалит, за да се източват домакинствата да инвестират в западните икономики.


Не е случайно, че ресорът образование попада в портфейла на вицепремиера Симеон Дянков, който е известен с това, че дойде от САЩ и че като консултант от Световната банка вече е резнал висшето образование и науката в Грузия.


Един милиард годишно, с колкото подпомагаме “бедна” Америка, не е никак малка сума, тъй като толкова е бюджетът на София например или повече от българското участие в Южен поток, или сумата, необходима за доизграждането на всичките ни магистрали.


В бюджет 2011 обаче с 10% или около парите, които се режат от университетите се вдгита бюджетът на ДАНС. С толкова – 7 милиона, скача и издръжката на Министерския съвет, където уж сами си плащаха даже и кафето.


Общо за издръжка на уж съкратената и призната от ЕС за неефективна държавна администрация ще се похарчат 120 милиона лева повече, отколкото през тази година. Те ще дойдат от свиването със 110 милиона лева на бюджета за пенсии и социално подпомагане.


След всичко това няма да бъде изненада, ако след регистрирания от Галъп октомврийски срив в доверието към ГЕРБ, последва и ноемврийски спад на рейтингите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но