Свързани новини

10.11.2010 16:33

Учените заплашиха с иск за 60 000 000 лева

Видян 1297 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените заявиха своята готовност да заведат колективен иск срещу правителството за 60 млн. лв. Те обявиха това свое намерение на поредния протест срещу рестриктивния бюджет за наука на кабинета Борисов. Около 1500 души се събраха вчера пред Народното събрание  Този бюджет е гавра с науката и БАН, коментира председателят на академията Никола Съботинов, цитиран от Дарик. По думите му правителството ще я доведе до задушаване.


Протестиращите опънаха плакати с лозунги като: Искаме си 11-ата и 12-ата заплати, Унищожението в науката е навеки. Те отново поискаха оставките на министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов заради липсата на диалог.


Според учените нито едно от техните искания не е удовлетворено, а Игнатов търси аргументи защо да няма БАН. Протестиращите недоволстваха, че министърът е разпространил невярна информация, че в Австрия също се закрива академията на науките.


Те обясниха, че са излезли на улицата, за да получат отговор за липсата на пари за заплати, сметки за парно и поддръжка на апаратите, с които работят.


Протестът се пренесе пред Министерски съвет. Няколко членове на ръководството на БАН влязоха вътре, за да връчат за пореден път исканията си на правителството. Както миналата седмица обаче те бяха посрещнати от Сергей Игнатов, а не от премиера Бойко Борисов.


Образователният министър ги увери, че лично ще съдейства за такава среща, но не се ангажира кога ще се случи това.


От БАН настояват да бъде увеличена бюджетната субсидия на академията за 2011 г. до 111 млн. лв., както и да бъдат възстановени съкратените от бюджетната субсидия за 2010 г. 10 млн. лв. Те са необходими за изплащане на възнагражденията и обезщетенията по сключените трудови договори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.