Свързани новини

08.11.2010 17:20

Фандъкова: Изборът на районните кметове значи правомощия и отговорност

Видян 2261 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фактът, че районните кметове са избираеми не доведе до система за подобряване на работата, заяви градоначалникът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ. Необходима е стройна система на правомощия, отговорности и контрол, обясни тя. Според нея вариантите са два. Единият е „районните кметове да бъдат част от екипа на кмета, от когото гражданите искат непрекъснато решаването на всички проблеми до най-далечния кът на София“. Другият е, ако те бъдат избирани да имат всички правомощия и всички отговорности. Включително и системата за контрол, това означава някакъв вид районен съвет, добави тя.


Вторият вариант обаче изисква много по-голям финансов ресурс. Според Фандъкова затова в условията на криза е далеч по-разумно е да бъдат обединени усилията за решаването на проблемите на хората. Сега районните администрации получават пари, за да решават задачите си, но отговорността непрекъснато се прехвърля към централната администрация. Това по думите й е „опосредствена отговорност, която създава проблеми и губи много време“.


Фандъкова каза, че изтъкнатите аргументи не са насочени срещу Синята коалиция. Както писахме, от ДСБ се обяви против промяната, заложена в Изборния кодекс, според която районните кметове ще бъдат назначавани. Лидерът на тъмносините в София Атанас Атанасов изтъкна, че 2,5 милиона българи ще бъдат лишени от правото си на избор.


Кметът на София каза още, че на Московска 33 имат „добра координация и комуникация“ с районните кметове, които са от ГЕРБ, от синята коалиция, от БСП.


Фандъкова подчерта, че работата на една община трябва да се определя от задачите и от начина, по който те да бъдат изпълнявани, а не от различни партийни виждания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат