Свързани новини

07.11.2010 17:14

Държавният дълг удвоен за година

Видян 1457 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Натрупаните задължения от страна на държавата до края на септември 2010 г. достигнаха 5,2% от БВП. Увеличението на дълга е над 2 пъти през последните 12 месеца на 2010 г, показват данните на Industry Watch.


Сравнен с година по-рано, държавният борч е нараснал с 1 милиард лева. Нетният дълг на държавата (дълг минус резерви) се е увеличил през последната година от 1,5 млрд. лв. до 3,5 млрд. лв. Друга тревожна тенденция е задаващата се инфлация в промишлеността, която работи с вносни стоки и суровини. Само за последните 12 месеца до октомври поскъпването в индустрията е с 46% в евро. При хранителните суровини е отчетено покачване с 34%. Тази бърза инфлация в даден момент ще се прояви и в светкавично покачване на цените за краен потребител. Поскъпването засяга всички пазари – метали, храни и нехранителни земеделски суровини. От Industry Watch поддържат прогнозата, че приходите в бюджета няма да достигнат нивата си от 2008 г. в близките поне 2 г. Затова балансиране на бюджета ще е възможно само чрез смело съкращаване на разходи, което не кореспондира засега с политиката на финансовия министър Симеон Дянков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак