Свързани новини

02.11.2010 15:36

СДС-ари, БСП-ари и ГЕРБ-ери смучат яко в кръга Нона Караджова

Видян 9488 пъти | Коментари 0
Гласували 8 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само за седмица сдружението Екопрограма и вестник 19’ ИЗВАДИХА за 3 скандални договора на стойност над 3 милиона лева, които абсолютно ненужно Министерството на околната среда и водите е сключило за работа, която могат и трябва да свършат чиновниците му.


Най-якият контракт загробва Министерството на околната среда и водите. То е подписало през ваканционния месец август договор с Консорциум ЕКП Води на дама с фамилията на министър Нона Караджова - Евгения Караджова за 814 260 евро или 1,594 млн. лева. Той дори не е от модния консултантски тип, който стана толкова популярен покрай Доган и Цветанов.


Екоминистерството дава парите от нашия джоб, за да му изберат консултант за разработване на софтуеър за информационна система за разрешителни и монитогирнг на управление на водите.


Това трябва да ни говори, че отделно ще се плаща за консултант. След това бая парици ще грабне и онзи, който ще свърши работата и ще изработи въпросния софтуеър


Вероятната причина за смехотворните договори е нуждата за захранване на приятелския кръг на министър Нона Караджова, но дали е така? Оставяме вие да си отговорите...


Основните хора в обръчите на Нона Караджова са Борислав Славчев Тафраджийски и Ева Симеонова Радева.


Разследванията на активистите от неправителственото сдружение Екопрограма са посочили и основните фирми, около които са изградени обръчите на Нона Караджова. Това са: Клуб Икономика 2000, София Консултинг Груп, Група за консултиране по местни финанси, Уинд енерджи, ЕСТРЕА-В, ГМ Консултации, Глобъл Карбон България, Плиска Консултинг, ЮДК и партньори, Юропиън Дивелъпмънт Консултинг, Невестинска вода ООД, БТ-Инженеринг. Посочените фирми участват в множество консорциуми и граждански сдружения.


Борислав Тафраджийски познава Нона Караджова от времето, когато тя работи в Икономическия институт при БАН и са изключително близки. През него минават и повечето поръчки, докато Нона е само директор в МОСВ до 2005 г.Минават и сега, когато тя ръководи ведомството.


Свързаните пряко с Тафраджийски фирми са много, а една от тях – Клуб Икономика 2000, както вчера писахме, бе определена за изпълнител на поръчка за писане на съществуваща вече стратегия за водите за 960 000 лв.


Дясната ръка на Тафраджийски е Спартак Керемдчийски. Той също участва с Нона и боса си в Клуб икономика 2000, както и в много други дружества, много от тях в Бургас, а най-интересното е Интерпред. Друг деятел на кръжеца е Стефан Димитров Иванов от Клуб Икономика 2000.


Какво пък му е толкова специалното на този Клуб на милионера, който все споменаваме? Той е перлата в короната на Нона Караджова, на базата на която е построила благосъстоянието си. Свързаните пряко с Клуб Икономика-2000 фирми са много: КООПЕРАЦИЯ СОФИЯ КОНСУЛТИНГ ГРУП-КЛУБ ИКОНОМИКА 2000, СДРУЖЕНИЕ КЛУБ ИКОНОМИКА 2000 - КЛОН СМОЛЯН, СДРУЖЕНИЕ КЛУБ ИКОНОМИКА 2000 - КЛОН ЯМБОЛ, СДРУЖЕНИЕ КЛУБ ИКОНОМИКА-2000 - КЛОН РУСЕ, КОНСОРЦИУМ СКГ - КЛУБ 2000 – ЕПК, КОНСОРЦИУМ СКГ-КЛУБ 2000-БТИ-ББ&Т, КОНСОРЦИУМ ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ-ДОЛНИ БОГРОВ,  ОБЕДИНЕНИЕ ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗИ 2000/60, ОБЕДИНЕНИЕ СКГ-КЛУБ 2000-ВР, ОБЕДИНЕНИЕ ДЕЛЕГИРАНИ БЮДЖЕТИ.


Звезда в кръга на Нона е и Виолета Вранчева - роднина по сватовство на Караджова във връзка с първия й брак. Караджова я довежда в МОСВ като от младши експерт я урежда да стане директор на управляващия орган на Оперативна програма Околна среда до 2007 г. Тя пуска поръчки на свързаните с Нона фирми. В момента министърът й пуска консултантски поръчки на фирмата на Вранчева: ЕСТРЕА-В.


Мариана Христова пък е най-добрата приятелка, по живот (и по чашка?) на Нона и в момента неин официален съветник като министър. Нона я довежда в министерството и след като става директор на международната дирекция в МОСВ я прави свой заместник по финансовите програми. В последствия през 2002г. я прави шеф на предприсъединителната програма ИСПА-Околна среда. В период от 5 години имат право на първи и втори подпис по ИСПА и така дирижират всички търгове. В момента Христова притежава ГМ КОНСУЛТАЦИИ ЕООД.


КООПЕРАЦИЯ СОФИЯ КОНСУЛТИНГ ГРУП е другото име на фамозния Клуб Икономика 2000, просто за да има разнообразие в имената и да не се набива в очи една и съща фирма. Сред свързаните с нея фирми е НЕВЕСТИНСКА ВОДА (концесия, приписвана кой знае защо на Нона Караджова, която сигурно случайно е пусната, когато сегашният екоминистър е била шеф на отдел в МОСВ)


Друг деец на този кръжец е Ивона Грозева - близка на Нона Караджова,  доведена в МОСВ от  енергийното министерство, за да отговаря за климата. Тя е връзката дълги години между Нона и видния бесепар и близък на Румен Овчаров - Таско Ерменков. Енергетикът, който остана дълго време при управлението на ГЕРБ, все пак беше кандидат – депутат на БСП дори на последните избори миналата година.


В момента Ивона обслужва нарасналия апетит на своя министър към сделките с парникови емисии и търговия с вредни газове, основно по механизма Съвместно изпълнение и Схемата за зелени инвестиции. Същата е предложила сегашната директорка на климата в МОСВ - Миля Димитрова, която се грижи за интересите и. Фирмата на Грозева е ГЛОБЪЛ КАРБОН БЪЛГАРИЯ ЕООД. Даниела Стойчева е друга нонина фаворитка, Караджова я налага като директор по климата в МОСВ и двете успешно уреждат проекти с търговия с вредни газове по механизма съвместно изпълнение. В последствие


Стойчева е уволнена дисциплинарно, май с подозрения за корупция,


но съветва Караджова по климата. Стигаме до втрата възлова фигура в круга на Нона – Ева Радева. След Тафраджийски тя е втората главна в обръча. Ева Радева е съдружник на Нона и на нея се дължи изборът на главен секретар на МОСВ - Клементина Денева. Радева и Караджова са от един и същи роден край и са приятелки покрай съпрузите си от първия им брак. Радева взема от нейно име концесията на Невестинска вода ООД.


Радева изгражда цяла империя от името на Караджова и държи под контрол шефката на Агенцията по обществени поръчки, където е несменаемият консултант. В момента тя печели търгове от името на Нона в МРРБ. Финансовия кръг на Радева е: СОФИЯ КОНСУЛТИНГ ГРУП, ПЛИСКА КОНСУЛТИНГ ООД, НАЦИОНАЛЕН КОНСУЛТАНТ ПО ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, НЕВЕСТИНСКА ВОДА ООД, ПЕТРОУ И С-ИЕ-ООД,  СДРУЖЕНИЕ НАЦИОНАЛЕН ИНСТИТУТ ПО ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ,  СДРУЖЕНИЕ НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ ПРАВНА ИНИЦИАТИВА ЗА МЕСТНО САМОУПРАВЛЕНИЕ, АРИЕС - ЕВА СИМЕОНОВА. Въпросната дама навлиза в дебрите на икономиката около политиката покрай човека на Софиянски – Асен Друмев и повече от десет години е в джаза.


И това далеч не е всичко! Следва продължение...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат