Свързани новини

01.11.2010 16:01

Уредиха въпроса с пенсиите

Видян 1687 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Национално споразумение за нова стратегия за финансова стабилизация и усъвършенстване на пенсионното законодателство подписаха представителите на Националния съвет за тристранно сътрудничество и премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет днес, информира БЛИЦ.


Според приетите промени в Кодекса за социално осигуряване се предвижда удължаване на периода за ранно пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд до 31 декември 2014 година. Пенсиите на тези хора за периода 2012 година – 2014 година ще се изплащат от фонд Държавно обществено осигуряване, вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12,7% ще постъпват в НОИ.


Споразумението предвижда от 1 януари 2012 година да се увеличава стажът за работещите при трета категория труд с по четири месеца всяка календарна година до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година. Същото нарастване на стажа ще се прилага и за общия изискуем стаж за работещите в специалните ведомства, МВР и МО и за учителите.


От 1 януари 2021 година е предвидено нарастване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените с по шест месеца до достигане на възраст 63 години за жените и 65 години за мъжете.


От 1 януари 2017 година ще има увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност.


От 1 януари 2017 година се предвижда увеличаване на общия размер на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” с 2 процентни пункта, като увеличението се насочва за универсалните пенсионни фондове. Трето – достигане до 2025 година коефициент на заместване на личния доход на лицето преди пенсионирането му не по-малко от 65 на сто от първия и втория стълб.


От 1 януари 2014 година е предвидено отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии и постепенно увеличаване на тавана на старите пенсии.


От 1 януари 2012 година работодателят заплаща първия ден на временната работоспособност на 100 от възнаграждението, а втория ден се поема от фонд „Общо заболяване и майчинство”. /БЛИЦ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.