Свързани новини

27.10.2010 16:57

Мор за гратисчиите в градския транспорт

Видян 2156 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови мерки за намаляване на пътуването гратис в градския транспорт в София въвежда общината, съобщи зам.-кметът Любомир Христов, цитиран от БТА. Първо моделът ще бъде въведен само в една крайградска линия, а ако има резултати - и в други. Линиите са избрани именно защото там хората предпочитат да пътуват по-често без билет. Първоначално в автобусите ще има и контрольори. Когато се качват пътниците ще трябва да представят на шофьора карта за пътуване или да си купят билет, ако нямат, обясни Христов.


От началото на ноември, след като се слеят маршрутите по шест от автобусните линии, хората в автобус 69 ще се качват само от първата врата, а от останалите - ще слизат. Колите ще стигат до селата Железница и Бистрица. Крайната спирка също се променя и бъде до метростанция Г. М. Димитров.


Общината избрала да експериментира с крайградската линия заради по-малкото пътници и спирки и това няма да затрудни шофьора. В отговор на въпрос зам.-кметът уточни, че няма да има подобни мерки в градските линии, там ще се мисли как да се засили контролът.


В София 10 на всеки 100 пътника са без билет, като най-много са гратисчиите в автобусите, сочи статистиката.


Ако опитът за въвеждането на "западния модел" за пътуване покаже резултат, той няма да се премахва и след въвеждането на единната система за електронно таксуване на пътниците, коментира зам.-кметът по транспорта. В момента тя работи само в тролеите и трамваите, но до края на 2011 г. ще се въведе и в автобусите.


Едва тогава ще отпаднат хартиените карти, както и хартиените билети. Те обаче първо трябва да бъдат намалени до минимум и после окончателно да отпаднат.


Едва когато в целия градски транспорт има е-таксуване ще се променя философията при издаването на билетите -  по зони, за време и други, каза Христов. Това обаче няма да бъде по-рано от втората половина на 2012 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и