Свързани новини

21.10.2010 17:44

Оставиха без ток 1/3 от София

Видян 2021 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири големи квартала на София се събудиха без ток сутринта заради мащабна авария. Пожар в подстанция Орион на ЧЕЗ остави без захранване за близо час Люлин (части 7, 8, 9, 10), Надежда (1, 3, 5), Модерно предградие и Връбница 1 и 2.


„В 7,20 часа бе изключена уредбата заради дим на колекторите. Вероятната причина е пожар в кабелен колектор заради кражба или обелени кабели. В 8,08 часа е възстановено захранването. Води се разследване“, обясниха от ЧЕЗ.


Наскоро ЕРП-то обяви, че започва проект за 2,5 млн. лв. за подмяна на ключов кабел, който захранва редица обществени сгради, включително и Министерски съвет. Проводникът беше увреден при опит за кражба през май.


От началото на 2008 г. до момента от отмъкване на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ са нанесени щети за над 18 млн. лв. На 12 октомври крадец на кабел спря тока в Дружба за 2 часа. Няколко дни по-рано пък 95-метра проводник изчезнаха в района на подстанция на ЧЕЗ в столичния квартал Подуяне.


„Аварията ни в Орион може да е техническа“, с половин уста предположи директорът Поддръжка съоръжения на ЧЕЗ Росен Йорданов.


В същото време от компанията сервираха поредната неприятна новина на клиентите си в София - сигурността на електрозахранването ще бъде намалена в югозападните квартали не за де-два, а чак до средата на ноември. Става въпрос за Владая, Мърчаево, Княжево, Бояна, Беловодски път, Павлово, Бъкстон, Овча купел, Горна Баня, Суходол и част от Парк Витоша, Перник и региона. Проблемите на хората ще дойдат поради изключване на основни въздушни електропреносни съоръжения на Електроенергиен Системен Оператор, разясняват от ЧЕЗ. Изключването е за обезопасяване за изграждане на автомагистрала Люлин от вчера до 14 другия месец.


На фона на цялото това мракобесие на бита в столица на страна от ЕС в XXI век енергийният министър Трайчо Трайков порядъчно си трае.


19' припомня, че ЧЕЗ фанфарно оповести, че за първите шест месеца на годината е инвестирала общо 27 млн. лева, за да повиши сигурността и да подобри качеството на електрозахранването в Западна България. За периода били подменени 59 143 електромера и са въведени в експлоатация 201 трафопоста. Общият размер на предвидените инвестиции на ЧЕЗ за Западна България за тази година е 71 млн. лева, в рамките на средногодишния размер, одобрен от ДКЕВР. За последните пет години - от 2005 до 2009 г., компанията тръби, че е вложила 369 млн. лева за „развитие на електроразпределителната инфраструктура и подобряване на обслужването на клиентите“. От последните събития в София това обаче повече прилича на нездрава пи ар - нещо като да имаш лампа, която казваш, че свети, ама не й слагаш крушка. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на