21.10.2010 16:26

Всеки пети смята, че трябва да кара пил

Видян 1496 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

65% от българите не знаят добре пътните знаци и маркировката. Един от всеки петима смята, че е допустимо шофирането след приемането на алкохол. Това сочи проучване на Министерството на здравеопазването, реализирано по ОП Развитие на човешките ресурси за информираността на гражданите за здравословния начин на живот.


Данните сочат още, че 1,5% от шофьорите са склонни да се качат в колата, след като са изпили повече от 200 грама твърд алкохол. 11% от анкетираните са отговорили, че нямат мнение по темата.


Преди месец зам.-началникът на КАТ-София главен инспектор Тенчо Тенев обобщи, че на всеки седем часа по пътищата на България загива човек. Освен това се увеличава процентът на децата, които са сред загиналите в катастрофи по пътищата.


Промени в Закона за движение по пътищата предвиждат завишаване на глобите за шофиране след употреба на алкохол. Ако пробата покаже до 0,5 промила алкохол, глобата да бъде 150 лева, а водачът да остава без книжка за един месец, ако пробата е до 0,8 промила, глобата да бъде 400 лева и до пет месеца без шофьорска книжка. Предложението за наказание при проба до 1,2 промила е 800 лева и една година без право за шофиране.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп