Свързани новини

19.10.2010 17:30

Нашата полиция в Обира на века

Видян 2144 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едно от най-охраняваните места в България след Президентството, Министерски съвет и БНБ – митницата на аерогара София, стана арена на безпрецедентен в историята обир. 340 кила злато, сребро и платина (конфискувани при операция Леярите) на стойност приблизително 20 милиона лева сякаш се изпариха от склада на Терминал 1 онази нощ.


Представете си само къде се случва това – на входа на летището, точно до Пристигащи, където е осветено като ден и би трябвало да е бъкано с охрана и камери. За каква сигурност, аджеба, говорим, ако, не дай Боже, някакви терористични идиоти подхвърлят на аеропорта един тиктакащ куфар? Бъдете обаче сигурни, че на същото място, ако някой клетник открадне геврек, за нула време отгоре му ще се стовари ГДБОП с цялата тежест и показност на закона.


Крадците, разбира се, са знаели какво търсят – в склада е имало конфискувани контрабандни цигари, алкохол, черна и бяла техника, но никой не ги е барнал.


Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че по неизяснени засега причини СОТ-охраната на склада е била изключена, като така с половин уста потвърждава, че Обирът на века не би бил възможен без помощ на вътрешен човек – я от полицията, я от митницата, я и от двете.


Крадците са разбили последователно две помещения на складовете за митническо съхранение. Първият е бил празен, тогава пробиват дупка в стената между него и второто помещение. Там се е съхранявало златото, среброто и платината, конфискувани при операция Леярите на 19 август.


„За голямо съжаление не е бил включен СОТ, който е допълнителна защитна преграда за евентуални престъпни деяния, които са се случили. В момента колегите правят оглед и продължават издирването на лицата, които са извършили това престъпление”, коментира Цветан Цветанов.


От три каси по първоначални данни са задигнати 320 килограма злато, 20 килограма сребро и 1 килограм платина. Според информация на БНТ охранителната система е била изключена с код в неделя към 19 часа. Освен това касите с ценните метали са били услужливо оставени отворени.


След като крадците са прибрали плячката си, необезпокявани, успели дори да разхвърлят косми и полеят всичко с алкохол, за да заличат следите си.


По думите на Цветан Цветанов кражбата сега няма да попречи на досъдебното производство срещу Леярите, защото са иззети съответните части от материала и естествено и експертизите доказват всичко, което е необходимо.


От Агенция Митници, които отговарят за складовете за митническо съхранение, отказаха коментар. От летище София, чийто шеф наскоро бе сменен – също. Впрочем, летище и митница в представите на българина са като скачени съдове понятия за далавери, богатства и безнаказани престъпления.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Данте Алегиери - Ад

Ново издание на Ад в превод на Кирил Кадийски

След поредицата български преводи на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови