Свързани новини

12.10.2010 09:32

Пушенето забранено в Европа от 2012 г.

Видян 2817 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският парламент не забрани цигарите, но за сметка на това Европейската комисия възнамерява да наложи Драконовски мерки срещу пушенето през 2012 г.


„Идеалът е превръщането на Европа в регион, свободен от пушачи”, заяви еврокомисарят по здравеопазване и защитата на потребителите Джон Дали пред вестник Ди Велт.


Експерти от неговия ресор са изработели нови изисквания към производителите и търговците. Първото е да се снижи съдържанието на никотина в тютюневите изделия. Второто е цигарите да бъдат  крити от потенциалните купувачи. Трябва да се дават из под щанда само при поискване от клиента, допълва Ди Велт. Външният вид на стоката трябва да се преработи. Според експертите кутиите трябва да бъдат направени еднообразни и непривлекателни. Освен това на двете страна на кутията ще има ужасяващи снимки, които показват смъртоносното влияние на никотина.


 Еврокомисарят ще настоява забраната за пушете да се отнася за всички обществени сгради, превозни средства и на всяко място, на което работят хора. Изключения като открити заведения, според Дали са безсмислени, защото не става въпрос само за здравето на посетителите, а и на работещите.


„Никотинът всяка година убива 360 000 души, а Европа трябва да бъде освободена от тази напаст“, подчертава здравният еврокомисар.


От 4 юни т.г. у нас влезе в сила по-либералният режим за пушене на закрити обществени места, приет от депутатите на 21 май. Пълната забрана за цигарен дим беше приета от миналия парламент, но след законодателни инициативи управляващата партия ГЕРБ отмени забраната. Като причина властта изтъкна това, че в условията на криза забраната за пушене на обществени места ще се отрази сериозно на ресторантьорския бизнес. Промяната предизвика серия от обществени протести на граждани, които се обединиха в асоциация България без дим.


Тютюнопушенето продължава да е най-често срещаната самостоятелна причина за


преждевременна смърт и заболеваемост в Европейския съюз. Съгласно консервативни оценки над 79 000 възрастни, сред които 19 000 непушачи, са починали в ЕС през 2002 г. поради излагане на тютюнев дим у дома (72 000) и на работното си място (7300).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион