Свързани новини

06.10.2010 15:34

Ген. Атанас Атанасов: Волен е много голям риск за Бойко

Видян 2322 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защо Ви освободиха от борда на Информационно обслужване?
Финансовият министър Дянков, който е принципал на дружеството, има определени идеи за неговото управление, които явно не кореспондират с моето присъствие в борда. Имат някакви намерения да се продават недвижимости или да се приватизира – може би това е причината.

Вярно ли е, че имотите на Информационно обслужване са на стойност над 60 млн. евро и кръгът Капитал на олигарха Прокопиев иска да ги заграби?
Нямам представа каква е стойността на имотите. Няма експертиза за тях, но знам, че са на много атрактивни места в настоящите областни центрове. Има елементарни икономически принципи, а един от тях е , че в момент на криза, когато няма никакво търсене на пазара на недвижимостите и цените са на дъното, имаш интерес да купуваш, а не да продаваш. Така че не виждам какво ще спечели държавата от тази продажба. Отделно смятам, че поддръжката на тази имоти не е толкова скъпа.

Тази компания съхранява и разполага с данните от изборните резултати, на митниците и данъчните и на всички фирми. Възможно ли новите собственици да им влияят? При местните избори дори малки проценти могат да се окажат особено важни?
Няма никаква пречка компанията да бъде държавна и пак някой да има интерес да плати и да влияе по този начин. Няма проблем с отчитането на изборните резултати. По-важното е, че компанията поддържа информационните системи на митниците и на НАП. За тази една година не разбрах иска ли министърът на финансите тези информационни системи да бъдат свързани или не. Докато аз бях в Информационно обслужване не съм разбрал министърът на финансите да е комуникирал с когото и да било от ръководството на това дружество. Той никога не се срещна с управителното тяло, за да постави задачи или да иска нещо. Това е странно поведение. Ако аз бях министър на финансите, първото нещо, което щях да поискам от Информационно обслужване, е да свърже тези информационни системи, защото това ще доведе до пресичането на много схеми за източване на ДДС.

Ако някой частник недобросъвестно реши да използва информационните системи на НАП и митниците, какви биха били последиците?
Това е риск за националната сигурност. В информационните системи и на митниците, и на НАП се съдържат данни за всички търговски операции на български и чуждестранни физически и юридически лица – внос, износ, обем, стойности, плащания.

Кой ще контролира как се използват такива важни данни?

Ако се приватизира дружеството, много скоро такова ще бъде създадено отново. Така че, това упражнение ми звучи странно. Не виждам какви пари ще спечелят, ако продадат това дружество. Поведението на министъра на финансите в ситуацията на първо място излъчва некомпетентност. Дянков е един политически парашутист. Той се появи от нищото и не беше сам. Когато след последните избори трябваше да се представят кандидатите за министерските постове, журналистите бяха особено затруднени да намерят снимка и на Трайчо Трайков. Забележете какви хора ни управляват.

Иван Костов обяви, че ДСБ и ГЕРБ ще бъдат конкуренти на следващите избори и ще търсите сближаване със СДС. Това е доста рязка смяна в позицията на партията. Защо?
Няма никаква рязка промяна в позицията на партията. И ДСБ, и Синята коалиция сме политически субект на класическа десница в дясното. Ние, на първо място, принципно трябва да се явим самостоятелно на изборите – и президентските, и местните. Вторите мен ме интересуват много повече. И задължително трябва да се явим като конкуренти на управляващите, защото специално за местната власт и то в София има много и важни неизпълнени предизборни обещания на ГЕРБ. Градът според нас и голяма част от хората не се управлява ефективно. Така че ние сме длъжни да поискаме управлението, защото смятам, че имаме много по-добри идеи и по-добър капацитет. Поне за по-малко пари.

Президентът е на път да създаде нова партия с доста разнороден състав. Изненадан ли сте от това поредно преструктуриране в политическия живот?
Нищо ново не създава президентът. Той създава онази нова левица, която сега бих нарекъл стара, която създаде през 1999 – 2000 г. Става въпрос за БСП и около нея кухи формации, които се представляват от по един-двама души. Този човек и неговите привърженици да твърдят, че са алтернатива на управлението е безсмислица. За 10 години, в които е бил президент, нека да излезе и да каже едно полезно нещо за държавата, което е направил. Прочетох във вестниците, че Бойко Борисов си го е харесал за алтернатива. Това е много показателно, защото си дава сметка, че Първанов не може да му бъде алтернатива.

Ще може ли при това положение партията му да се пребори с ГЕРБ?
На следващите избори няма никакви шансове. Нито на президентските, нито на местните. За бъдещите парламенатрани, които са след три години, нека не правим прогнози, но подкрепата за неговата партия ще се ограничи до гласовете, които БСП винаги получава на избори. Повече няма откъде да дойдат.

Значи ще се раздели електоратът на БСП?
Не, не се заблуждавайте – няма да се разцепи нищо. Там всичко е подредено. Там задкулисните сили решават нещата. Първанов и Станишев са само фасада.  

Хора от НДСВ ще се присъединят към президента...
Царят беше доведен за премиер от същите тези, които направиха после Първанов президент. Така че там са нормални тези неща да се случват.

Защо Георги Първанов формулира винаги Иван Костов като свой основен враг?
Те са наистина основни политически противници. Първанов е представител на бившата комунистическа партия, на старото статукво, на руските интереси в България, противникът на НАТО, който писа писма на Милошевич. Костов е реформаторът, човекът, който сложи България на релсите на НАТО и Европейския съюз по време на управлението си, независимо кога са се подписвали договорите. Това го направи правителството на Костов. Първанов винаги е бил противник на всичко, което Костов е правил и в политическата, и в икономическата сфера. Около президента са онеези, които забогатяха неимоверно по време на прехода – бившите комунистически фамилии и техните производни - назначените капиталисти и олигарси. Нека не ги изреждам персонално, че някой ще вземе да се засегне защо съм го изпуснал.

Изглежда, че президентският другар Румен Петков се ползва със симпатии от страна на премиера. Той сляпо му се довери за прословутата писта за Формула 1...
Не може министър-председателят сляпо и доверчиво да прави такива ходове. За мен е недопустимо Бойко Борисов да се снима с Румен Петков. Той беше принуден да подаде оставка в предното правителство за тежки корупционни скандали, прикривани от министерството, което ръководеше. И вместо Петков да бъде мишена на разследване от това правителство, в един момент се озовава в кабинета на министър-председателя и се снима с него. Всеки гражданин си дава сметка, че за да излязат тези кадри по телевизии и вестници, премиерът се е съгласил, което според мен е недопустимо.

Защо не го разследват според Вас?
Това правителство има своите успехи – дано те да бъдат доведени до край, разбира се, с присъди, при разследването на определени тежки криминални престъпления. Бяха пресечени отвличанията, което е много важно. Бяха разкрити и други криминални групи. Но по отношение на разследванията на финансови, икономически злоупотреби от бившите управляващи нямат никакви резултати. Това показва или че няма капацитет, или че няма и политическа воля. Тук се поставя въпросът защо. За Румен Петков може да се говори до безкрай. Аз забелязвам, че напоследък никой не коментира тази персона какво свърши и защо собствената му партия беше принудена да го оттегли от този пост, макар че уж той подаде оставка. За скандалите с прикриването на контрабандата на спиртни напитки, за фалшивите бандероли, за други далавери. Може да ги изреждаме до безкрай. И този човек се появява в кабинета на министър-председателя и по този начин получава легитимация, че е фактор в държавата.  

Защо Петков се ангажира с Формула 1? Всъщност откъде са толкова близки с председателя на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов?
Ще кажа, без да съм абсолютно точен, че някъде преди 1999 г. в Плевенската окръжна прокуратура беше образувано дело или само срещу Румен Петков, или срещу двамата, за подобен проект, който те искаха да строят в известния парк Кайлъка. Имаше наказателно дело, което някъде покриха. Между другото, когато Румен Петков стана министър на вътрешните работи, аз бях народен представител. Направих питане тогава,  поисках и получих от главния прокурор информация, че срещу Петков са били водени 4 наказателни дела, докато е бил кмет на Плевен, и нито едно не е стигнало до съд. Всички бяха прекратени и, забележете, от прокурори, които не са от плевенския съдебен район. Имаше от Ловеч, от Перник. Имаше едно, че като кмет е раздал 53 общински жилища, без да се спазва съответният ред за картотекиране. Между получилите жилища бяха съдии, прокурори и други такива. Това дело също беше прекратено.



Неотдавна представихте на медиите документи, които уличават Волен Сидеров в сериозно престъпление. Как се сдобихте с тях?
Мога да отговоря много елементарно на този въпрос, като ви кажа, че никой журналист не си издава източниците и ги пази. Изключително добросъвестни хора ми представиха тази информация преди няколко месеца. Аз получавам множество сигнали, най-различни, които касаят корупционни схеми. Всеки един, който получа, надлежно, внимателно проверявам неговата истинност и тогава, когато я установя, съответно го предоставям на обществеността или на съответните институции. Искам да припомня, че Румен Петков си отиде като вътрешен министър, защото оповестих на неговото министерство за безобразията, които са били вършени вътре и той ги е прикривал. И тогава също никой не оспори. Така е и в конкретния случай. Волен Сидеров от много страни го питат това дали е вярно и той отказва да отговори на този въпрос. Сидеров е не само човек, който участва в политическия живот и е председател на партия, но и на нея се крепи правителството. Трябва да бъде ясно какъв е профилът на политика, който крепи мнозинството. Един човек, който преди толкова години е бил готов да извърши криминално престъпление за 1000 лв., на какво би бил готов днес за каквато и да било сума? В това обвинително заключение следователят характеризира обвиняемия Сидеров и е записал като причини за извършване на престъплението “ниско правосъзнание” и “желание за бързи печалби по лесен начин”. Още тогава е установена тази черта в характера му. Не е ли опасен за българския политически живот един такъв човек с такова криминално минало, което явно дълги години старателно е крил – вече 20 години от началото на прехода. Чак сега става известна тази информация и то не през него. Това крие много голям риск за правителството и за политическия ни живот. Затова съм си позволил и се смятам длъжен да оповестя тази информация.

Това единственото криминално провинение на Сидеров ли е? Ще продължите ли разследванията си около него?
Аз не знам и нямам доказателства за други. Не съм институция и нямам правомощия и възможности да извършвам такава дейност. Даже не съм и журналист. Ако при мен дойдат такива данни, разбира се, ще ги проверя отново и ще ги оповестя. Но дали е имало други прояви или не, не знам. Само това дело е достатъчно, за да се очертае психологическият профил на този човек. Яростната реакция на Сидеров, това озлобление, с което той реагира и започна да пръска какво ли не, включително и отвратителни обиди по отношение на моята персона – да ме нарича по всякакъв начин, е допълнително потвърждение, че това е истина. Той не дава отговор на въпроса, а се опитва да омаскарява тези, които са го разобличили.  

Как успявате да се доберете до подобни сериозни компромати?
За тази работа първо трябва смелост, на второ място трябва компетентност и изключително прецизно боравене с източниците на информацията. Тези хора, които ми се доверяват и ми я предоставят, са сигурни, че аз никога няма да злоупотребя с тяхната самоличност и да ги злепоставя. Това е нещо, което се създава с времето. Най-важното оръжие в политиката е истината.

Щастлив човек ли сте?
Не съм нещастен.

Какво значение имат парите за Вас?
Само за ежедневната употреба и за ежедневния живот. Иначе не ме интересуват.

За какво се молите най-често?
За здравето на всички мои близки.

Кое е най-голямото Ви прегрешение?
На този въпрос могат да се дадат толкова много отговори. Не съм безгрешен.

Какво не можете да си простите?
Няма нещо, което да не мога да си простя.

Кое е най-голямото Ви постижение?
През всичките тези години – аз съм вече на 50, не допуснах да бъда поставен в зависимост.

Коя е най-голямата Ви загуба?
Родителите ми си отидоха много млади и аз с нищо не можах да им помогна. Даже имам вина за това. Майка ми си отиде на 62 години от инфаркт, страхувайки се, че ще ме вкарат в затвора. Това бяха едни истории, когато ме преследваше Никола Филчев.

Имате ли истински приятели?
Имам и не са малко.

За какво тъгувате?
За отминалата младост, за миналите години.

Какво е непростимо?
Мисля, че на този свят няма непростими неща, защото няма безгрешни хора. И най-големите престъпления трябва в един момент да получат прошка, за да вървят хората напред.

ИЛИ/ИЛИ

Пари или слава?
И от двете по колкото е необходимо.

Волен Сидеров или Иван Костов?
Зависи за какво.

Дясно или много дясно?
Важното е да не е ляво.

Бойко или не?
Май много ни идва вече този Бойко.

Генерал или командир?

Нито генерал, нито командир.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и