Свързани новини

05.10.2010 17:26

Имаме ОК за Бургас-Александруполис

Видян 1837 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България получи най-важното Да за петролопровода Бургас-Александруполис. Според руската информационна агенция РИА Новости на 30 септември и 1 октомври компанията Трансболкан пайплан е внесла проекта за експертиза в Министерството на околната среда у нас и в Гърция.


Документът, който дава оценка за влиянието върху екологията и социалната среда, отговаря на международните стандарти и на изискванията на националното законодателство на България и Гърция. Оценката е подготвена от консултантите по проекта - ILF Consulting Engineers и Environmental Resources Management (ERM).


Този месец акционерите в Трансболкан пайплайн планират да обсъдят финансовия модел на проекта, като заседанието ще се проведе в Амстердам.


Русия, България и Гърция още през 2007 година са подписали междуправителствен договор за строителството на почти 300-километровия нефтопровод, припомня РИА Новости. Именно за реализацията на проекта на 6 февруари 2008 година е създадена компанията  Трансболкан пайплайн. В нея на Русия принадлежат 51%, България и Гърция имат равен дял.


Фактите, изнесени от РИА Новости, са диаметрално противоположни на изказаната от премиера Бойко Борисов позиция по въпроса.


„България се отказва от Бургас-Александруполис“, обяви министър-председателят на 11 юни  на среща в резиденцията на испанския посланик с посланиците на държавите от ЕС.


По думите му главната причина е, че петролопроводът не се иска от жителите на бургаския регион, защото трасето му минава през защитени територии по Натура 2000.


„Не на последно място ефективността на проекта е поставена под въпрос, защото би могъл да се изплати след десетки години. А и видяхме какво се случи с Мексиканския залив", допълни тогава Борисов.


Думите му обаче предизвикаха разнобой в кабинета.


„Министерският съвет не е взимал решение за спиране на проекта Бургас-Александруполис", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в кулоарите на парламента. „Не сме решавали, че няма да участваме нито в Бургас-Александруполис, нито в АЕЦ Белене. Не мога да повярвам, че премиерът го е казал", допълни той, цитиран от агенция Фокус.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак