Свързани новини

05.10.2010 09:35

Болниците съдят здравната каса за 150 млн. лв.

Видян 1665 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повече от половината болници в страната ще заведат искове за дължимите суми срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обявиха на пресконференция председателят на асоциацията на лекарите от доболничната помощ д-р Динчо Генев, главният секретар на организацията д-р Тодор Хинов  и директорът на болница Света Богородица д-р Николай Болтаджиев.


„Искове ще бъдат заведени за месеците март, април, май, юни, юли, за които сумите са частично заплатени. За август не е преведен нито един лев. Около 50% от болниците в страната са подали искове за възстановяване на дължимите суми. Някои от болниците са завели т.нар. частични искове, тъй като финансовото им положение е толкова окаяно, че не могат да си позволят да заплатят изискваната по закон 4% държава такса от предявената сума при завеждането на подобен иск“, каза д-р Генев, като уточни, че става въпрос за 150 милиона лева. Той припомни, че няма прозрачност и по отношение на иска, заведен от Българския лекарски съюз към НЗОК за изчезналите 319 милиона лева.


„Ние ще продължим да искаме НЗОК да бъде институция, извън министерство на финансите“, зъвърши д-р Генев.


„На Министерство на финансите със своя лидер - другарят Дянков, пардон на господин Дянков, просто няма как да му вярваме, аз лично изобщо не му вярвам", изтъкна д-р Тодор Хинов и припомни, че миналата година по време на среща с премиера Бойко Борисов, са дали „много красиви обещания, но нито едно от тях все още не е изпълнено".


„Искаме да се срещнем с премиера Борисов, тъй като засега вярваме само на него и ако той си държи на думата и има едно писмено споразумение, може да споразумеем“, заяви още той, като подчерта, че планираните за 11 и 15 октомври протести на лекари и медицински сестри ще се проведат.


„Ако в момента правителството закрие болници или някои от тях фалират, моментално фирмите, осигуряващи консумативи, ще запорират сметките и ще си искат този половин милиард лева. Всичко това ще доведе до верижни фалити на болници, фалити на фирми и по типа на доминото това ще рефлектира и върху най-малките фирми в страната, свързани със здравеопазването. Може да се срине цялата икономика, вследствие на финансовата политика в здравеопазването“, смята пък д-р Болтаджиев.


Във връзка с иска на БЛС за 319 милиона лева шефката на Касата д-р Нели Нешева каза: „Тези пари не са изчезнали, а има преместени от едно перо в друго. За всяка една цифра ще има точно обяснение и това ще бъде пред парламента. Тя  коментира и обещанието на финансовото министерство за допълнителни 65 млн. лева за болниците за погасяване на неразплатените дейности от страна на НЗОК. „Тези 65 млн., които са били обещани, колегите знаят, че не е възможно парите да ги получат на 1-о, 5-о или 10-о число на октомври, трябва да има преразпределение първо в бюджета на касата. Те ще постъпят и чак тогава ще бъдат разпределени“, заяви д-р Нешева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог