Свързани новини

16.09.2010 18:08

Народът не ще евро

Видян 1320 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът не ще да обръща левовете в евро. 42% от народа смята, че въвеждането на единната валута би се отразило зле на икономиката. Според данни на международното изследване Трансатлантически тенденции 2010, което сондира общественото мнение в САЩ, Турция и 11 държави в ЕС, едва 28 на сто от анкетираните са положително настроени към приемането ни в еврозоната.


Впрочем, България не е единствената държава отрицателно настроена към смяната на валутата. Във Великобритания и Полша не щат и да чуят за промяна. Икономистите на Острова все още вярват в силата на паунда и са на мнение, че изоставянето му би заличило идентичността на монархията. Едва 17 на сто от британците са склонни да хвърлят банкнотата с лика на кралицата.


Повече от половината европейци – 57%, пък мислят, че икономическите проблеми на Стария континент трябвало да доведат до по-активен ангажимент с изграждането на силен съюз.


За сриването на еврото започна да се говори още в началото на годината, когато стана ясно, че растежа в 16-членната еврозона забавя темпото си. Лондонската компания за финансова информация Маркит съобщи, че нейният индекс на мениджърите по доставките, измерващ активността в сектора на услугите, се понижил в еврозоната от 56,7 през юли до 56,1 през август.


Главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов пък заяви пред investor.bg, че с влизането на еврото в България, най-много ще спечелят банките. Според него обаче приемането на единната валута все повече се отдалечава във времето. По думите му пресиединяването ни ще бъде най-рано през 2016 година.


За английския вестник Гардиън основната причина за забавянето на приема ни в еврозоната е Гърция. В края на 2009 г. южната ни съседка бе на прага на фалита, което малко или много разтърси Европейския съюз. „Българите доста пострадаха от гръцката криза. Това определено ще забави развитието на Балканите“, пише авторитетното издание. Медията добавя, че страната ни по-скоро трябва да отложи влизането си в еврозоната поне до 2020 година, тъй като в противен случай може да има спад в икономиката ни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей