Свързани новини

06.09.2010 16:09

Дават безплатно плодове и зеленчуци на учениците

Видян 1964 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ябълки и круши, който не яде, той голям не ще да порасте!“. Тази песничка, която всеки помни от детството си, възпитава у не едно  поколение навиците за здравословно хранене. За да станат тези навици част от културата на храненето при децата от тази година у нас в детските градини и училищата децата ще получават по два пъти седмично  безплатни плодове и зеленчуци.


По европейската схема Училищен плод на подрастващите от плодовете трябва да бъдат раздавани безплатно - ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви.


А от зеленчуците - домати, краставици, пипер и моркови.


Включването на тези плодове и зеленчуци в менюто на децата има като основна цел грижата за здравето им.                                                           Ежедневно малките българчета трябва да консумират 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, препоръчва Световната здравна организация. Тяхното отсъствие от менюто на децата е причина и за по-ранното разпространение у нас на сърдечно-съдовите заболявания, отколкото в старите държави членки на ЕС, сочи статистиката. Основната причина за отсъстнието на тези здравословни храни от трапезата са ниските доходи. В резултат на това се увеличава проблемът със затлъстяването сред децата. В България над 20% от тях имат наднормено тегло, като над 14 на сто имат свръхтегло, а между 6 и 7% страдат от затлъстяване, сочи статистиката. Тези показатели извеждат страната ни на едно от пълвите места по най-голям брой на децата с наднормено тегло.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се