Свързани новини

01.09.2010 17:41

Картел вдигал цената на хляба и олиото

Видян 1815 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На единия ъгъл в центъра на София заводският хляб Добруджа струва 85 стотинки, през две пресечки обаче цената му е 1,10 лв.


Не, това не се случва през Виденовата зима, а в Бойковата есен. А през този политически сезон, открит официално вчера, явно няма да се говори за мафия и мутри, а за картели, които, както знаем, по принцип са специализирани в производство на дрога. Такъв мрачен латино привкус на кризата и обяснение на летящите цени на хляба и олиото вкара земеделският министър Мирослав Найденов.


„Не става въпрос точно спекула, а за опипване на пазара. Държавата няма механизъм за озаптяване. ие сме свободен пазар и няма как да наложим нито минимални, нито максимални цени. Единственото, което може да се прави, е да се контролира дали всичко е на светло", каза Найденов.


Според министъра може да се извадят много доводи за повишаване цената на хляба. Основният мотив на хлебопроизводителите е, че цената на брашното е висока, но е странно как синхронизирано стават увеличенията. „Други институции обаче трябва да проверяват дали няма картелно споразумение“, добави недвусмислено министърът.


„Без да ставам адвокат на някой по веригата - голяма част от зърнопроизводителите са продали реколтата си на зелено. Имайте предвид, че мелниците не са я купували на тази цена, която е на борсата в Чикаго в момента. Обикновено, когато се гледа цената на хляба, ние гледаме началото и края на веригата, изпускайки средата. Въпросителната, свързана с повишението на цената на хляба, е около мелниците, цената на брашното и как се формира тя", заяви още Найденов.


Според министъра реколтите на слънчоглед и царевица тази година са много добри. Затова нямало много добиви за повишаване на цената на олиото. „Модерно стана всяко поскъпване да се оправдава с цената на световните борси", каза още Найденов. Според него обаче се очаквало цените на олиото да са по-ниски.


Междувременно Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчете през август поскъпване на олиото с 16% и на брашното с 12 процента. До октомври цената на олиото ще се повишава, но след това ще се нормализира, прогнозира преди дни председателят на комисията Едуард Стойчев.


В Пловдив цената на хляба от вчера скочи с 10 стотинки. По този начин месечният разход на домакинство ще се увеличи с 2 лева на месец, защото, средно, едно 4-членно семейство консумира на месец между 15 и 20 хляба за 30 дни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева