Свързани новини

01.09.2010 16:47

Обама: Платихме за Ирак с $1 трилион и 4 000 трупа

Видян 1658 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Овалния кабинет - там, където Джордж Буш обяви началото на инвазията на САЩ в Ирак, сега президентът Барак Обама оповести официално края на американската бойна мисия в Ирак. Той обаче не провъзгласи победа на седемгодишното военно присъствие в земята на убития на 30 декември 2006-а вожд Саддам Хюсеин.


В специалното обръщение към нацията Обама посочи още, че „САЩ са платили голяма цена, за да предадат отговорността за бъдещето на страната в ръцете на иракчаните“. Според официалните данни около 4 400 американски военнослужещи са убити, а повече от 34 000 са ранени. Финансовата страна на присъствието е $1 трилион.


Обама заяви, че с края на бойната мисия ангажиментът на САЩ в Ирак не е приключил. Той призова иракските лидери да действат бързо за сформирането на ново правителство, което да бъде представително и отговорно пред народа си. Като най-важна задача той отбеляза възстановяването на икономиката.


Световните агенции припомнят, че от днес до края на 2011 г. в Ирак ще останат около 50 000 американски войници. Задачите им ще бъдат - съветване, обучение и помощ при борбата с тероризма.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.