Свързани новини

30.08.2010 17:18

Иде заразата на аборигените

Видян 1725 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като на почивки се шашкахме от птичи и свински грип, дойде време и за новия ни страх. Той се казва AH3N2 и е кръстен на австралийския град Пърт, където за първи път се заселват аборигените.


„Възможно е тази зима да има епидемична вълна от новия грипен вирус“, съобщи вирусологът акад. Ангел Гълъбов, който е директор на Института по микробиология при БАН. По думите му - това може да се случи преди Нова година или в първите два месеца на 2011-а. „От 2 години в България не е имало взрив от сезонен грип. Не става дума за пандемията от свински грип, два сезона ние нямаме грипна вълна, дължаща се на типичния сезонен епидемичен грип. Главният причинител на тези сезонни грипове е грипен вирус AH3N2. Тази година щамът, който атакува Северното полукълбо, а преди това беше в Южното, се казва Пърт. Той замени AH3N2 Брисбейн, който не ни посети масово, защото България не беше гостоприемна за него", обясни акад. Гълъбов.


Застрашени от Пърт ще бъдат най-вече старите хора, малките деца и тези с по-отслабена имунна система. От възрастните са особено заплашени тези, които имат сърдечносъдови заболявания и белодробни хронични заболявания или диабет. Вирусът протича с нормалните симптоми на грип като температура, главоболие, обща отпадналост, болки в мускулите. „От AH3N2 са починали около 2 000 души, като това не е висока смъртност за сезонен вирус“, поясни още акад. Гълъбов. Като пример, той посочи, че в САЩ годишно умират 50 000 от сезонни вируси, а в световен мащаб броят на жертвите може да достигне до половин милион.


Друга опасност за предстоящата зима е "опашката на свинския грип" (AH1N1), която може да ни засегне. По думите на акад. Гълъбов обаче там смъртността е с пъти по-ниска от обикновените грипове, като този засяга основно младите хора.


„И миналата година у нас са доказвани случаи на Пърт, но се очаква тази зима той да поваля на легло повече хора. В момента австралийският вирус заразява жителите на Венецуела, Колумбия, Панама, защото в Южното полукълбо е зима. Когато тя настъпи и в Северното, в България ще настане същата ситуация“, смята д-р Ангел Кунчев, началник на Противоепидемичен отдел в Министерство на здравеопазването.


В рамките на 20 дни у нас ще стартира противогрипната имунизация. Естествено в тазгодишната ваксина ще са включени щамовете на Пърт и свинския грип. Имунизираните ще са защитени за 1 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и