Свързани новини

11.08.2010 17:22

НЕК предупреждава: Ще има режим на тока около Слънчев бряг

Видян 2456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зоната Обзор – Елените – Свети Влас – Слънчев бряг – Несебър – Равда – Ахелой – Поморие вероятно ще бъде подложена на режим на тока всеки уикенд до края на август.


Тази информация на НЕК вероятно ще възпре мнозина от път към морето. Причината било свръхнатоварване на мрежата. То щяло да наложи спиране на тока при жесток режим. 3 часа на тъмно и горещо срещу 1 на светло и хладно. Също като по времето на енергийната криза от 1985 г.


Официалното оправдание са високите температури, които в никакъв случай обаче не са рекордни. Същото важи и за потребителите. Този сезон е доста по-слаб от предишните.


Истината е, че НЕК и ЕВН просто не могат да се справят с елементарната задача да поддържат своите мрежи. И сами заплашват системата с рухване. Което е комично, след като австрийската компания води дълги години под управлението на сегашния министър Трайчо Трайков пунически войни за завземането на ТЕЦ-а в Слънчев бряг с обещания за инвестиции и вечно електроподаване.


Хуманитарна криза за поне четвърт милион летуващи от България и поне още 20 държави се предвижда заради затрудненията с тока. Той се превръща във враг номер едно на българския туризъм.


Пложителното в случая е, че този път поне предупреждават за предстоящия проблем, а не оставят спасяването на давещите се на самите давещи се, както стана миналия уикенд и в края на юли. Тогава 40 часа крайбрежната зона беше лишена от най-елементарния признак на цивилизацията.


Интересно е, че в курортната зона на север, която е под опеката на друго електродружество – ЕОН, няма подобни проблеми. Курортната агломерация Камчия – Варна – Виница - Евксиноград – Св.Св. Константин и Елена – Ривиера – Златни пясъци – Кранево – Албена – Балчик – Каварна – Русалка не е по-малко населена с курортисти и климатици. Но там токът не гасне. А мрежата на НЕК е също толкова стара – от Татово време. Очевидно разликата е само в управленския капацитет на енергийните спецове.


Което е добре за ВИП-туристите. През последните дни през Варна и резиденция Евксиноград минаха по работа и за отмора ресорният министър Трайков, премиерът Борисов, президентът Първанов, шефката на парламента Цачева, военният бос ген. Аню Ангелов и колегата му от МРРБ Росен Плевнелиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.