Свързани новини

03.08.2010 17:27

На вниманието на Борисов и Цветанов: Весела Кюлева зад далаверата за 10 млн. лв. в образованието?

Видян 5338 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вдовицата на застреляния пред пет години банкер и президентски съветник Емил Кюлев – Весела, била в основата на скандала в Министерството на образованието, ако се вярва на мълвата по коридорите на властта. 19’ минути направо не може да повярва във версията, която си пробива път. Според нея далаверата за 10 млн., дадени от държавата за наем на програми на Майкрософт е римейк на подобна от времето на Тройната коалиция. Тогава министър на образованието е близкият до Кюлеви юрист Даниел Вълчев. А ако се вярва на представящи се за осведомени източници, благословия бил дал лично президентът. За него е известно, че е близък с Кюлева.


Схемата е проста: вместо да се договори пряко с фирмата на Бил Гейтс и да вземе програми по 50 евро на компютър, просветното ведомство използва посредник и цената набъбва до 1000 евро на компютър. Скромната разлика е 20 пъти (!!!) или 2000%.


Цената, на която държавата наема софтеуъра на Майкрософт се оказва два пъти по-висока от тази в магазина за единичен купувач. А все пак при оборудване на 5000 клиенти сумата би следвало да бъде доста намалена. Но тя е удвоена!


Всеки разумен управник, особено в ситуация на тежка криза и орязване на бюджети до кокал, би предпочел безплатна алтернатива. Можехме да сме спестили 10 милиона лева от Линукс, който предлага сходно качество за нула лева. Доста държави неслучайно минаха на въпросната програма.


Но те си нямат дами – олигарси за компенсиране, за които се говори, че разни брокери са им изгубили бая милиони по борсите.


Ситуацията просто плаче за акция Компютърджийте или Програмистите например и обществото със сигурност ще я аплодира. Редно е да се провери дали нещата около аферата Кюлева стоят по начина, по който ги представят клюкарите по коридорите на властта и ако е така виновните просто да бъдат наказани!


Да не забравяме и нашия Картаген: тираджията, който оглавява Центъра за развитие на човешките ресурси – евроагенцията на Министерството на образованието, младежта и науката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец