Свързани новини

29.07.2010 16:16

Турски митинг пред Александър Невски

Видян 1895 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турски език звуча пред храма Св. Александър Невски на протестен митинг в противовес с Конституцията на България. Стотици мюфтии се обявиха против новото ръководство на мюфтийството.


През май Върховният съд върна начело на мюсюлманското вероизповедание у нас Недим Генджев, като по този начин заличи решението на конференцията от 31 октомври 2009 г., когато беше избран Мустафа Хаджи. Именно той започна и завърши обръщението си на турски език, което беше посрещнато с одобрителни възгласи, също на турски. На български език в речта си Мустафа Хаджи пък декларира, че мюсюлманската общност обича България, уважава Конституцията на страната и правосъдието.


Мюсюлманите призоваха в най-скоро време да се направят промени в закона за вероизповеданията. Поискаха и оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров, тъй като той не е съобразил с исканията им.


Мустафа Хаджи заяви, че от два месеца сметките на имамите са запорирани и те не са получавали заплати. По думите им именно  Генджев е запорирал сметките им. Хаджи изрази опасенията си, че това може да доведе до пренасянето на тези пари през граница.


Той посочи още, че мюсюлманската общност не иска нищо повече от това да им се дадат права и възможности сами да изберат религиозния си лидер. Представители на мюфтиите внесоха в Министерски съвет подписка с 213 000 подписа в защита на ръководството, начело с Хаджи Мустафа.


Мюсюлманите поискаха и скорошни промени в Закона за вероизповеданията. Депутатите от ДПС, които се присъединиха към протеста, посочиха, че ще се работи по тези промени на следващата парламентарна сесия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за