Свързани новини

26.07.2010 17:15

Бизнесът: 17% е реалната безработица

Видян 1613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Реалната безработица в България е не по-малко от 17%, заявиха пред бТВ от Българската стопанска камара. Бизнесинституцията е известна с категоричните си данни, събирани без розови очила. Според експертите в офииалните данни за хората, лишени от работа не се включват цели групи. Това са например нерегистрираните в бюрата по труда, хората, които са в дълготраен неплатен отпуск и много други. Така числото набъбва до заплашителни размери.


 При това към него не се прибавят хората, чиито заплати се изплащат с месеци закъснения, а такива са повечето работещи в големи предприятия с многочислен персонал, наред с медицинските работници.


Ако тези изчисления са верни, България е на второ място отзад напред в Европа след Испания. Там обаче за безработни са смятани и домакините, а в по-изостаналите провинции на страната много жени остават цял живот без работа у дома поради спецификата на католическото си възпитание. Затова пък заплатите на мъжете им са достатъчни да осигуряват среден доход на семействата от над 1500 евро.


По официални данни тенденцията към намаляване на безработните у нас е продължила и през юни, като към края на месеца от министерството на Тотю Младенов рапортуват за ниво от 9,26%. Намалението спрямо края на зимата е 0,75%. Тези данни поставят България в средно положение за Европейския съюз.


Не е трудно обаче да се прозре, че радостната статистика се получава заради сезонната заетост. Най-вече в туризма се пускат работни места за лятото, които се закриват през есента.


Освен това, също като българските дипломати, и хората от персонала на хотелите и ресторантите по морето също са регистрирани най-често с минимална или близка до минималната работна заплата. Така реално те почти не допринасят за пълненето на касите на НОИ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Карлос Контрера

Римска оргия в СОС: Карлос Контрера

В Столичния общински съвет се разиграва ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви