Свързани новини

20.07.2010 13:28

ЕК изтъква важни недостатъци по отношение напредъка на Румъния

Видян 1557 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия посочва във временния доклад за напредъка на Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи, който беше публикуван днес, че въпреки регистрирания напредък в определени сфери, съществуват важни недостатъци в усилията на Румъния да отбележи напредък в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.


Според ЕК, като политически ангажимент усилията са недостатъчни, а поправките в закона за дейността на Националната агенция за прозрачност (НАП), гласувани на 30 юни, представляват голяма крача назад. "Като цяло, въпреки отбелязания напредък в определени области, оценката на Комисията показва съществуването на важни недостатъци по отношение на усилията на Румъния да отбележи напредък в рамките на МСП. Румъния не показва достатъчно политически ангажимент за подпомагането на процеса на реформите. Поправките в закона за дейността на НАП, гласувани на 30 юни, са голяма стъпка назад. Законът поставя в опасност доброто протичане на дейността на агенцията и демонстрира по ясен начин нарушаването от страна на Румъния на поетите ангажименти към датата на присъединяването към ЕС", е записано в днешния доклад. ЕК иска от Румъния да спази ангажиментите си чрез намирането на най-подходящите юридически средства за възстановяване на правомощията на НАП, което би позволило конфискуването на имущество с неясен произход. Докладът показва също, че след период на забавяне на работата на парламента, Румъния е успяла да възвърне импулса на реформите през второто тримесечие на 2010 г. и се е ангажирала с голяма законодателна реформа, след приемането в парламента на новия процесуален, граждански и наказателен кодекс на 22 юни. Според мнението на ЕК, Румъния има проблеми на ръководно ниво в съдебната система, която страда от определена липса на желание да си сътрудничи и да поеме отговорности в полза на реформите. "Въпреки че има прагматични решения, в голяма част от случаите, те често не се взимат, докато се наблюдават индивидуални инициативи на магистратите, професионалните и гражданските организации, които се опитват да прикрият тези недостатъци" е записано още в документа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални събития

Очаква ви вълнуващ ден с нови запознанства и социални