Свързани новини

13.07.2010 13:56

М. Димитров : Русия доставя газ на България по-скъпо, отколкото на Германия

Видян 1762 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия доставя газ на България по-скъпо отколкото на Германия и средното за целия ЕС става ясно от съпоставката на данни на международната енергийна агенция и данни на СДС за доставката в България, които днес лидерът на СДС Мартин Димитров съобщи.


Данните се отнасят за 2008 година. Днес сините поискаха от кабинета да води преговори за намаляване на цените на доставка на газ от Русия. Според Димитров цената може да се намали и с повече от 15 %, каквито намерения заяви и изпълнителният директор на "Булгаргаз“ Димитър Гогов. "Не може с най-ниските заплати в Европа да плащаме най-високите цени за природния газ“, заяви Димитров. Той обясни, че с отпадането на договора за транзит в края на 2010 година остават само условия по договора за доставка, които са при изключителни високи цени.
Отново по енергийна тема СДС излезе днес с декларация по отношение на прозрачността при преговорите за АЕЦ "Белене“ и "Южен поток“. "До сега отговорността за "Големия шлем“ се носеше от правителството на тройната колаиция и президента Георги Първанов. В случай, че настоящият кабинет поема ангажимент за изпълнението на енергийните проекти, то носи солидарна отговорност за тяхното осъществяване“, пише в документа. От партията на Димитров настояват да получат отговори на въпросите: Колко точно ще струват АЕЦ "Белене“ и "Южен поток“?, Има ли разчети за инвестиции за алтернативни проекти, които биха били по-ефективни и по-евтини?, Какъв е реалният размер на неустойките в случай на отказ от изпълнението на проектите?. Те настояват обществото да разбере в какъв размер ще бъдат таксите за транзит на газ по "Южен поток“ чрез българска територия, както и чия ще бъде собствеността върху новата атомна централа и газопровода. От СДС са на мнение, че трябва да се търсят алтернативи за внасянето на втечнени и сгъстен газ в страната. Според Димитров, обаче, обществото не е готово за референдум на енергийните проекти, защото не разполага с цялата информация за тях. "Хората ги лъжат, че ако няма "Белене" няма да има ток“ , категоричен бе Димитров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак