Свързани новини

12.07.2010 17:03

МТел яко раздува роуминга

Видян 6482 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2,99 лв. е максималната цена за разговор от Германия с български gsm в системата на МТел. Това е над три пъти повече от задължителния за целия ЕС максимум от 91 стотинки на повикване, който беше въведен от 1 юли. Тази цена е за т.нар. непрепоръчвана мрежа, а 1,99 лв. е сумата, която абонатите на първия мобилен оператор трябва да броят за разговори в партньорските мрежи. Голямо разминаване има и при цените на входящите обаждания.


79 стотинки струва максимумът при sms-ите на МТел, независимо от факта, че задължителната регулация на ЕС допуска само 35 стотинки.


Хитрината е ясна - в сезона на отпуските, когато хората пътуват най-много както по туризъм, така и на гости на близки и роднини, операторите цицат яко клиентите си. Въпросът е как е възможно това на фона на категоричните норми на Европейския съюз.


Защо държавата се прави, че не вижда това?


МТел не спазваше и предишната граница за цени на разговорите и sms-ите. Отново надхвърляше позволените коти, и то с много. Досега обаче не се е чуло Комисията за регулиране на съобщенията да е друснала оператора.


Наглостта е още по-голяма, след като на 30 юни самата компания публикува съобщение, според което: “От 1 юли 2010 година клиентите на МТел ще се възползват от по-ниски цени на разговор в чужбина в стандартната роуминг тарифа Eurotariff. Цената в Зона 1 - ЕС, се понижава от 1,009 на 0,914 лева с ДДС за изходящи обаждания.”


Уловката е, че ако клиентът не е абонат на конкретната тарифа, той не получава нормалната общоевропейска цена, а измислено бг менте. Въпросът е, че регламентите на ЕС важат за всички граждани, в това число и максималната цена на разговорите. 


От Мобилтел декларираха, че „спазват стриктно регулираните цени, които са приложени в Еворатарифата, чиито ценови тавани се определят от европейската регулация“. На въпросът - защо минута разговор от Германия с България струва 2,99 лева, при зададен от ЕС таван от 91 стотинки, от оператора се оправдаха, че „регулацията не засяга специалните тарифи на операторите, където те имат пълна свобода да приложат цени определени от тях самите“. Неясно защо ни дадоха пример с тарифа Free2Go, в която Мобилтел предлагал цена на минута от 69 стотинки. В случая тази цена остава само на книга, а в действителност е по-висока с 2,30 лв. (?!) от реалната стойност на разговор от Германия с български gsm в системата на МТел.


Що се отнася до цените на sms-ите, от компанията спазвали стриктно и тези цени, определени в Евротарифата. «Регулираната в Евротарифата цена на едно кратко текстово съобщетие е 0,252 лева с ДДС. Освен това всеки абонат на Мобилтел, дори и да използва специална тарифа, има възможност да се абонира за M-Tel SMS SPECIAL, където цената на SMS е 0,252 лева с ДДС», се  посочва в отговора.


Всъщност, ако не беше жалко, щеше да е само смешно като в култовия сериал Ало, ало...



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни