Свързани новини

30.06.2010 13:00

Станишев: До 2013 г. нямаме алтернатива за други газови доставки освен от Газпром

Видян 2137 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 До 2013 г. в България нямаме алтернатива за други газови доставки освен от Газпром, заяви днес в НС Сергей Станишев на специална пресконференция посветена не само на подписаните досега договори за газови доставки, но и за бъдещето на енергетиката у нас.


Станишев почти дословно повтори тезата на бившия икономически министър Петър Димитров, който поясни защо това е така. Десницата некомпетентно и арогантно говорят много лъжи напоследък по темата, каза Станишев и призова добре да се знае историята на газовите отношения между нашата страна и Газпром. Станишев се спря накратко на актуалната тема за газовия договор, преподписан по време на неговото управление и изтъкна, че една от причините е договарянето на възможност за преразглеждане на цените на доставките на всеки 3 години. Като следваща причина той назова опасност от нарушение на Европейската енергийна харта, ратифицирана от България през 1996 г., която не допуска преференциална цена. При този казус страната ни е можела да бъде разследвана за неправомерна държавна помощ. Следващ аргумент, изтъкнат от него е клаузата „вземай и плащай”, която с нереалната оценка на потреблението на газа у нас, е довела до подписване на график, според който за периода 1999г.- 2005 г. Булгаргаз натрупва дълг от 4 млрд. долара. От 2004 г. Русия и Газпром са възприели твърда политика на премахване на всички непазарни, бартерни клаузи, останали в договорите от бившия СИВ и курс към привеждане на всички доставки на пазарен принцип. Единствената илюзорна загуба може да бъде калкулирана при допускането, че България би могла да устои на искането на Газпром за промяна на договорите, съобщиха червените депутати . Такава илюзорна загуба е за около 770 млн. лв. и е обявена още през декември 2006 г. в прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката.
Какво спечели България от този договор, според екипа на Станишев. Гарантирани са транзитните приходи до края на 2030 г., които се увеличават от 1.2 до 4.7 млрд. лв. България е единствената страна, която постигна плавен преход към пазарните цени, още 2 години страната ни ще получава природен газ на цени по-ниски от пазарните. Транзитната такса, по която Газпром ще плаща на Булгаргаз се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС, а положителният финансов резултат за Булгаргаз от тази индексация е за над 900 млн. лв. Със специален протокол руската страна се е отказала от финансови претенции по клаузата "вземай и плащай”, които към настоящия момент е можело да надхвърлят 7 млрд. долара. Руската страна е поела задължението да гарантира плащането на 90% от капацитета на транзитните газопроводи, независимо от реално транзитираните количества. За първи път страната ни стана реален собственик на цялата транзитна мрежа у нас и може да я използва без специално разрешение и плащане на такса на Газпром. България е една от няколкото страни с гарантирани от Русия количества природен газ до 2030 г., убедени са депутатите от Коалиция за България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

близнаци