Свързани новини

24.10.2008 15:00

Барозу: "Трябва да загърбим икономическия национализъм!"

Видян 1674 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Загриженост заради последиците от световната финансова криза и призиви Азия и Европа да обединят усилията си, за да й отговорят адекватно доминираха откриването на Седмата среща на върха на държавните и правителствените ръководители на страните от азиатско-европейския форум в Пекин. „Световната финансова криза трябва да бъде посрещната с огромни усилия и политическа воля от цялата международна общност", заяви китайският президент Ху Цзинтао, цитиран от Дарик. Във форума участват лидерите на 45 държави от двата континента, като за пръв път България е представена на най-високо ниво от президента Георги Първанов.


За категоричен общ отговор настоя китайският лидер Ху Цзинтао. Той подчерта, че се надява много скоро усилията на международната общност да дадат желаните резултати. В края на словото си Ху Цзинтао призова Азия и Европа да изградят още по-координирани отношения помежду си.


В речта си при откриването на форума председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу припомни, че лидерите в Пекин представляват три пети от населението на света, което произвежда половината от световния БВП.


Барозу заяви, че финансовата криза показва нуждите от реформи в системата и предупреди: „Не можем да посрещнем предизвикателствата, като затворим вратата и гледаме единствено какво се случва само в собствената ни къща. Трябва да загърбим икономическия национализъм и изолацията. Това само ще навреди на възстановяването.”


Френският президент Никола Саркози зададе въпроса, как Азия и Европа могат да се изправят срещу финансовата криза. „За нас е задължение да работим заедно. Азия има нужда от Европа, а Европа от Азия”, бе отворът на Саркози.


Името на страната ни прозвуча многократно при откриването на форума, тъй като България бе приветствана от всички за първото си участие на толкова високо ниво.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци