Свързани новини

28.06.2010 17:30

81 000 престъпления остават ненаказани

Видян 1576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е спряла 81 000 дела през миналата година, едва 1000 от тях са с известен извършител. Това съобщи зам.-главният прокурор Валери Първанов. Това значи, че най-вероятно всички тези престъпления ще останат ненаказани, тъй като единици от тях ще бъдат разкрити. Според Първанов вината за това трябва да носят всички - от редовия гражданин до прокурора. Според него обществото е обхванато от “пълна апатия и незаинтересованост”, което връзва ръцете на прокуратурата, която не може да събере годни доказателства. Общо делата за миналата година са 121 140, отчитат от прокуратурата.


“Ние сме още в 19-и век по обработване на доказателства от местопроизшествията”, призна Първанов. Липсата на модерна техника на разследващите не им позволява да съберат достатъчно годни доказателства и да открият извършителите на престъпления. За това свидетелства и процентът на разкриваемост на кражбите през изминалата година - едва 17-18%. 12 хил. са лицата, осъдени за шофиране в нетрезво състояние. Общата разкриваемост на престъпленията е малко под 50%, но процентът се вдига предимно от престъпления като шофирането в пияно състояние и причиняване на катастрофа.


Половината от делата приключват със споразумение, а 10 на сто при съкратена съдебна процедура, показва още статистиката. Едва една трета от всички осъдени влизат в затвора - това са 8891 души. Според Първанов и тази бройка създава проблеми, защото, ако спазва европейските стандартни, България трябва да има два пъти по-малко лишени от свобода при този капацитет от сгради, с които разполага.


142 дела срещу организирани престъпни групи са образувани през миналата година, стана ясно след отчета на Върховната касационна прокуратура. 6 % е броят на делата от обществен интерес, отчетоха още обвинителите. Първанов беше категоричен, че със създаването на специалния съд Антимафия присъдите срещу организираната престъпност могат да се издават и в рамките на една година. Заместник-главният прокурор повтори изразената вече подкрепа на институцията за създаването на специализиран съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион