Свързани новини

25.06.2010 12:10

Цв. Цветанов: Расте тенденцията за насилие в училищата

Видян 1673 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Не сме направили необходимото, защото расте тенденцията за насилие в училищата, расте тенденция за криминалния фактор при малолетните и непълнолетните. И превенцията, и гражданското общество сме длъжници на нашето деца, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в началото на работния семинар за правата на децата и медиите.


300 са случаите на насилие върху деца от началото на годината. В голям процент от случаите става дума или за домашното насилие или за насилието в училище или за насилието в социалните домове. “Гражданите и родителите трябва да се сме активни. Всички ние сме отговорни за възпитанието на нашите деца”, коментира министърът. Цветанов подчерта, че правата на децата не са ангажимент само на една институция. Родителите загубиха връзката със своите деца, а интернет пространството в много случаи е по-достъпно за децата, отколкото за техните родители, каза още Цветанов. Той коментира проблема с действащите на територията на страната педофилски мрежи и това, в което се въвличат децата, които първо са заблудени, а впоследствие, когато станат жертва на педофилска мрежа те не споделят, тъй като у тях насилниците формират чувство за вина. Основна роля трябва да играят родителите и учителите, които могат да наблюдават поведението на децата, смята министърът. Най-сериозният проблем сред младите е разпространението на наркотици, като е занижена възрастовата граница на лицата, които употребяват. Много трябва да бъде направено в тази посока, коментира министърът. “В момента работим по една изключително гнусна съвместна операция с много страни за педофили, които насилват бебета и го разпространяват в интернет. Това са хора със сериозни психически отклонения, които биха стигнали и до най-тежкото – да убият едно дете”, обясни Цветанов. Според него през последните 20 години не е имало адекватна инвестиционна политика в образованието на ромските деца, което определя поведението им вече като родители. Социални групи от ромски произход правят бизнес, продавайки децата си в други държава. Зам. председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов обясни, че в 83 % от сигналите на безплатната телефонна линия става дума за случаи за насилие на деца в семейството. Той подчерта, че всеки, който стане свидетел на дете в риск е длъжен да сигнализира. Официалният представител на УНИЦЕФ за България Таня Радочай заяви, че министър Цветанов може да започне акция “Безотговорни родители”, но ако бъдат пратени всички родители в затвора, няма кой ще се грижи за децата. Рационалното поведение не се изгражда с наказания. Положителната промяна и доброто поведение може да бъде създадено с образование, разбиране и насочване, коментира тя. Според нея трябва да се промени културата на наказанието. Децата трябва да бъдат на първо място, защото те са нашето бъдеще и възможността да направим едно ново общество след години, изтъкна Радочай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния