Свързани новини

24.06.2010 12:37

Синята коалиция иска МВР да съкрати разходите си за подслушване с 25 млн. лв.

Видян 1950 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Синята коалиция поиска МВР да съкрати разходите си за “подслушване” с 25 млн. лева, а на здравеопазването да бъдат върнати обратно 54 млн. лева, защото парите за лечение, лекарства и профилактика не могат да бъдат намалявани.


Това са част от предложенията на ПГ на Синята коалиция, които депутатите ще внесат днес в НС във връзка с актуализацията на бюджета за 2010 г. между първо и второ четене.
“Не е редно България да бъде единствената страна в ЕС, която прави актуализация, за да увеличи разходите и дефицита си, втора такава няма и това трябва да бъде променено”, посочи депутатът от СК Мартин Димитров. Предложенията са фокусирани главно върху мерки за спестяване на разходите в държавата като ефектите трябва да бъдат - дефицит под 3%, измерен по европейска методология и широкобалансиран бюджет за 2011 година. Необходима е спешна и компетентна административна реформа, след която могат да бъдат спестени около 300 млн. лева до края на годината. Димитров даде пример, че само ако се съкрати длъжността на единия от двамата зам.-областни управители от това ще има финансов ефект, равняващ се на произведението, получаващо се от умножаването на 28-те бройки по около 60 хил. лева, каквато е издръжката на всеки от тях. Разходите за МВР също трябва да се съкратят, за да не остава впечатлението, че в държавата има “свещени крави”. Депутатът от Синята коалиция Асен Агов съобщи, че от разходите за подслушване, които през 2009 година са на стойност около 100 млн. лева, могат спокойно да се намалят с 25 млн. лева без от това да пострада ефективността от използване на СРС-та. Друга важна мярка, предложена от сините е държавните служители да поемат осигуровките си. Те предлагат също нов подход в пенсионната реформа - доброволно отлагане на пенсионирането и който го прави да получава по-висока пенсия. Аргументът, изтъкнат от Мартин Димитров, е, че човек с висше образование при сегашните идеи на управляващите много трудно ще може да се пенсионира. Предложенията са съгласувани между СДС и ДСБ, но от техните централи смятат, че реформите са неотложни и актуализацията на бюджета се нуждае от постигане на широко политическо и обществено съгласие за излизане от кризата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Денят предвещава редица предизвикателства

Денят предвещава редица предизвикателства, които ще