23.06.2010 12:40

Почти във всяко училище има дете със здравен проблем

Видян 1817 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В медицинските кабинети в училищата няма хладилни шкафове, където да се съхраняват необходимите медикаменти за диабетноболни деца. В почти всяко училище има дете със здравен проблем, а за 95% от децата в училище не се знае, че са болни от диабет и в здравните им картони никъде не е споменато. Това заяви Елисавета Котова, председател на Национална Асоциация на Децата с Диабет на пресконференция по повод приключването на проекта "Децата с диабет не са различни”.


Инициативата се проведе под егидата на Министерството на здравеопазването, а организатор е Национална Асоциация на Децата с Диабет. Целта на проекта е чрез обучение на медицинския персонал да се повишат грижите за децата с диабет в училищата и детските градини и с това да се подпомогне тяхното нормално физическо, психично и пубертетно развитие от най-ранна възраст, съобщи още Котова. Тя призова родителите да не крият диабета, защото децата с диабет не са различни. Медицинската сестра и учителят трябва да са запознати с болеста, за да могат да реагират адекватно при необходимост и да помогнат на болното дете, алармира специалистът.
В продължение на 2 месеца в 18 областни центъра 1250 медицински сестри в детски градини и училища са преминали обучение за борба с детския диабет. Висококвалифицирани лектори-ендокринолози от Университетските клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора са запознали участниците със същността на детския диабет, информира още Елисавета Котова. Отделно обучението включва придобиване на практически умения за съвременната инсулинова терапия и контрол - измерване на кръвната захар, поставяне на инсулин, работа с инсулинови помпи и инсулинови писалки, . Обучението на медицинския персонал в училищата и детските градини допринася за осигуряване на постоянно наблюдение, което е важен фактор за предпазването от остри усложнения в ранна и по-зряла възраст. След преминаване на обучението медицинските сестри получават сертификат и допълнителни точки за преквалификация.
"Необходимо е всички, които са около болното от диабет дете, да са запознати с основните елементи на болестта", смята доц. Калинка Коприварова, национален консултант по Детска ендокринология. Според нея закуската в училище трябва да бъде здравословна, без кифли и торти, не само за диабетноболните деца. Тя съобщи, че от захарен диабет в страната страда около 4% от населението, а около 3000 деца имат диабет, като тенденцията сега е на снижаване на възрастта - около 5-6 г. Смята се, че честотата на заболяването се дължи на стреса, разпространението на вирусни инфекции, непредсказуемата физическа активност и прием на храна. Доц Коприварова съобщи ужасяващите данни, че докато преди 10 години от диабет са страдали 6 деца на 100 хиляди детско население, то сега - те са над 12 на 100 хиляди детско население, като продължава тенденцията на нарастването им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате