Свързани новини

21.06.2010 13:59

Пламен Орешарски: Чака ни внушителен дефицит от 4,8%

Видян 1846 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 “Колкото и да се мъчех не можах да открия позитивни елементи в актуализацията на бюджета на правителството”. Това каза народният представител от Коалиция за България Пламен Орешарски в Бургас, коментирайки първото четене на предложението в Народното събрание, информираха от пресцентъра на партията.


Според бившия финансов министър правителството не може да събере 2 млрд. лева от планираните приходи за тази година. По официални данни за първите 4 месеца на годината сме изгубили 1,5 млрд. лева от приходите спрямо изпълнението на приходите миналата година, каза Орешарски. Най-силно от актуализацията на бюджета били засегнати здравеопазването, университетите и общините. Не били орязани бюджетите на МВР и отбраната. При предстоящата актуализация не се предвижда редуциране на разходите. Те са 900 млн. лева, но в същото време се компенсират с нови 1,2 млрд. лева разходи. Това увеличение на разходите ще доведе до дефицит от 4,8% от БВП. Този дефицит е внушителен и страната ни ще излезе окончателно от групата на финансово дисциплинираните страни, каза Пламен Орешарски. Според него последните 4 години – 2005 – 2008 година България е била сред първите пет страни в ЕС по фискални показатели. През 2009 година сме имали по-голям дефицит и сме слезли на осмо място. Това на практика означава загуба на репутация, по- висок риск пред нашите облигации, по-висока цена на финансиране от местните банки, следователно по-високи лихви за крайните потребители, разясни ситуацията бившият финансов министър. Компенсирането на дефицита със средства от фискалния резерв ще го изпразни до нула и не е ясно какво ще прави правителството следващата година, коментира още Орешарски.
Орязването на общинските бюджети е изключително съществено и оказва негативно влияние върху малките общини, каза народният представител от Коалиция за България Пенко Атанасов. Според него повечето общини имали средства само до август месец и ситуацията им се очертавала тежка до края на годината. Неясен е критерият за орязване средствата за общините, има големи различия в цифрите, допълни и Пламен Орешарски. За община Бургас бюджетът е редуциран с 4,9%, най много са орязани парите на общините Малко Търново – 8,66%, Сунгурларе – 8, 37%, Карнобат – 7,25%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец