Свързани новини

20.06.2010 14:56

Шабани: Двойно са се увеличили случаите на насилие към децата

Видян 2169 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  ”Почти двойно са се увеличили случаите на насилие спрямо деца в сравнение с миналата година и анализът на полугодието показва това”, заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани.


”Ние следим това, което се случва в отделите за закрила на детето, както и сигналите в резултат на недобрата работа на отделите. Всеки ден има случаи на насилие. Всеки ден има брутални неща. Отчитаме ръст на насилието”, заяви тя. Шабани изтъкна, че не може да се говори за добро родителство, ако нямаме и програми насочени към придобиването на такива умения. Австрия е отделила 1,5 милиона евро за програми за превенция, а такива програми за необходими в България, иначе оставаме заложници да тичаме след случаите, обясни Шабани. Хората трудно възприемат тежкото насилие по отношение на деца. Трябва да станем много критични, когато гледаме на улицата как едно дете е бито от родителите си или от съучениците си, а и трябва да станем много по–чувствителни към психическото насилие”, коментира още председателят на агенцията.
Тя посочии стъпките, които предстоят във връзка с приетата в началото на тази година Национална стратегия ”Визия за деинституционализацията на децата в Република България”. ”Домовете са част от едно наследство, което имаме. Трябва да променим системата и първо трябва да се подкрепят семействата, за да не изоставят децата си. Ако единствената причина за изоставянето е бедност, много по-лесно е да се подкрепят финансово семействата, вместо да се стигне до изоставяне”, обясни Шабани. Самата тя е привържени на това, че трябва да има и по-рестриктивни за някои групи мерки. ”Не е допустимо родителите да изоставят децата си и да тръгват на гурбет из Европа, а децата им да бъдат захвърлени в институциите и на грижата на държавата”, коментира тя. От агенцията много разчитат деинституционализацията да стане със средства от европейските оперативни програми,а в последствие постепенно следва да се изработи механизъм, който да прехвърли средствата, които в момента се дават за институционална грижа в другите услуги. Процесът на деинституционализацията ще бъде подкрепен и със законодателни промени. До края на годината се очаква да бъде дадена оценката на всяко едно дете с увреждания, което е настанено в дом. Общо децата в домовете за деца с увреждания, младежите с увреждания, които са навършили вече 18 години и децата, които чакат да постъпят в домовете за деца с увреждания са около 2000. За всяко дете ще се преценява индивидиално дали е възможно то да бъде реинтегрирано в семейството му или към какъв вид социална услуга то може да бъде насочено. Не искаме просто да сменим къщите им, а да им дадем възможност те да бъдат пълноценна част от живота на цялото общество. Ако не могат да се върнат в семействата си или не бъдат осиновени изходът за тях е малки групови домове и центрове за настаняване от семеен тип. За нас пак ще е успех ако това дете дори и живеейки в център за настаняване поддържа връзка със семейството си, сподели Шабани. Сега с МТСП се опитваме да направим промени, които да доведят до професионализирането на приемната грижа. Именно в момент на криза може да се окаже добър момент да наберем повече приемни родители, каза ощя тя. До края на годината трябва да са готови с промените в нормативната база за това. ” Имаме нужда от една много сериозна реформа по отношение на младежкото правосъдие. За мен тази система е най-остаряла. Законът за противообществените прояви е от 1958 г и той не отговаря на философията на действащия Закон за закрила на детето, нито на Наказателния кодекс”, отбеляза още тя. Продължава работата на работна група към премиера, която да изработи реформата във Възпитателните училища интернати и Социално- педагогическите интернати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и