09.06.2010 13:33

Въвеждат нов модел на заплащане в администрацията

Видян 1268 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кабинетът одобри нов модел на заплащане на труда на чиновниците от държавната администрация, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.


Правителството реши възнагражденията на държавната администрация да се състоят от постоянна и променлива част, като втората ще бъде обвързана с постиженията на служителите. Съотношението между двете части ще бъде 75% към 25%. Новият модел трябва да започне да се прилага от 1 януари 2011 година за почти всички министерства и държавни ведомства, като за целта трябва да се променят 51 нормативни актове. С една година ще бъде удължен срокът за въвеждането му в МВР и Министерството на отбраната, където начинът на заплащане се различава съществено от този в другите ведомства – там има само постоянно заплащане. Въвеждането на промените е обвързано и с актуализирането на единния класификатор на длъжностите в държавната администрация. Реформата на администрацията предвижда и въвеждането на бонуси за определени професии, които са търсени на пазара на труда. Допълнителното възнаграждение за прослужено време ще бъде премахнато, като то ще се добави към основаната заплата. Общият размер на заплащането ще се определя на ниво средства за заплати, а не са отделен служител. Размерът на основната месечна заплата в постоянната част ще бъде определян чрез матрична скала с предварително зададени стъпки за съответната длъжност в минимален и максимален размер. Стъпките в диапазона ще се определят на база професионален опит и оценка за изпълнението на съответната длъжност.
Реформата е заимствана от Холандия, Дания и Великобритания. Вицепремиерът Симеон Дянков коментира, че до този момента най-големият проблем с формирането на заплатите е била липсата на прозрачност. По негово мнение, най-голяма прозрачност е имало при формирането на възнагражденията на министрите, което се определя с решение на Народното събрание.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

рак