Свързани новини

09.06.2010 11:57

Левалтер: България остава в сянката на корупцията

Видян 1500 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Всеки път, когато в България се зароди надежда, тя бива унищожавана от нов корупционен случай", казва бившият посланик на Германия в България Валтер Левалтер.


В актуалната глобална икономическа ситуация българската икономика дели съдбата на другите засегнати от кризата страни. Според Левалтер българската икономика е силно конкурентноспособна, защото българските заплати са много по-ниски от тези в другите страни от Евросъюза, а това неминуемо води до силна конкурентноспособност. На въпроса защо въпреки този факт, който би трябвало да води до засилен инвестиционен интерес, чуждите капитали заобикалят България, Левалтер отговаря: "Защото България не отхвърли напълно славата си на корумпирана държава, затова и инвеститорите стоят сега настрана, дори в по-голяма степен, отколкото ги принуждава финансовата криза." Българската икономика пропилява шансовете си заради това, че страната не успява да се справи с корупцията, казва бившият посланик. От макроикономическа гледна точка българската икономика би спечелила много, ако дори само големите корупционни скандали отидат на съд. Левалтер е убеден, че няма безболезнено решение за обикновения човек: "В момента нищо не спасява гражданина. Той е носител на социалните последици от икономическата криза и държавните задължения. Но ако това положение се подобри, то бъдещото поколение би получило шанс", казва още дипломатът.
Въпреки своята привързаност към България бившият германски посланик остава скептичен относно бъдещето на страната. "Всеки път, когато надеждата се зароди, тя бива унищожавана от разкрит нов корупционен скандал", казва той и допълва: "Това е наистина драматично." За България, за българските граждани и политици, според Левалтер, е жизненоважно да се отхвърли сянката на корупцията от икономиката. Той знае, че това не е лесно: "Германия също не е страна без корупция. Но ние имаме доверие в съдебната система, а големите корупционни случаи винаги стигат до съдебната зала. Дори големи фирми като Сименс са давали подкупи в чужбина, за да получат поръчки, но тези случаи са стигали до съд, а председатели на управителни съвети са подавали оставка. Това бих си пожелал и за България, защото ще й донесе сигурно европейско бъдеще", казва Левалтер. Съдебното производство и прокуратурата се нуждаят от нов имидж, който те могат да изградят с целенасочено преследване на престъпниците. Макар че това не е лесна задача, особено в условията на криза, която в България се усеща по-силно отколкото в Западна Европа, Валтер Левалтер е убеден, че само по този начин може да се постави началото на едно солидно бъдеще. "С членството си в ЕС България получи равнопоставен шанс, и би било много драматично, ако младите българи търсят щастието си само в чужбина", добави експосланикът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва. На това