Свързани новини

07.06.2010 11:12

TRT: Балканите - енергиен играч №1 с Бургас-Александруполис

Видян 2442 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Балканските страни са бедни на енергийни ресурси, а тук има много малки резерви от нефт и природен газ. Географското местоположение на балканските страни обаче е много благоприятно за транспортирането на енергийни източници от Каспийския басейн, Централна Азия и Близкия Изток за страните от ЕС. Така пускането на Бургас-Александруполис и още няколко нефтопровода може да превърне Балканите в енергиен играч №1, твърди в анализа си турският канал TRT. Резервът от нефт на страни през 2009 г. бе изчислен на 981 млн. барела, като 61% от него е на територията на Румъния, където  преминават най-много тръби в сравнение с останалите страни. България може да даде нов тласък в този сегмент, ако се включи в Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора. Другият лъч е Кюстенджа-Триест, който на свой ред има два алтернативни маршрута. Единият от тях преминава през Унгария и Словения до Италия, а другият - през Сърбия, Хърватска и Словения до Триест. Ако строителството на тези трасета започне до края на 2010 г., то до 5 години Балканите ще се превърнат в мотора на Европа, завършва TRT.


 Гърция и Русия са готови да дадат старт на проекта Бургас-Александруполис, твърди SETimes.com. Отдавна отлаганото изграждане на петролопровод, който да заобиколи претоварения проток Босфора, е на път да се разреши. Това твърдят от Министерството на развитието на Гърция, което планира тази седмица да даде нов ход на преговорите с България. Русия е най-заинтересована, защото търси алтернативен вариант на Босфора, за да продава нефт FOB Александруполис, а не FOB Новоросийск, както сега. Там ще има друга цена, по-висока, от която ще спечелят и трите страни. Москва ще си осигури алтернативно трасе за своя нефт, в случай че лошото време или хитрата Турция затвори пролива. От гръцка страна милиардерите Копелузос и Лацис лобират за тръбата. В Брюксел определят влизането на София в схемата на ЕС като Зона на енергийни потоци. Пряко в началната фаза на проекта ще бъдат ангажирани над 1000 специалисти и работници, а на по-следващ етап - три пъти повече. Гърция потвърди ясната си подкрепа за незабавното започване  изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, заяви пред парламента зам.-министърът на околната среда и енергетиката Янис Маниатис. Същевременно руската страна, посредством посланика си в Атина, официално е потвърдила интереса си към Бургас-Александруполис, заявявайки, че подкрепя незабавното започване на изграждането му. Кремъл обаче е изразил "силно недоволство" от бавното развитие на нещата в България, съобщава и в. Елефтеротипия. Желанието на София да удължи срока за екологичните проучвания още повече отлага във времето започването на строежа, давайки очевидно предимство на конкурентни проекти, посочва вестникът. Проектът получава статут на ключов за трите страни заради ролята му за развитието на приоритетните енергийни инфраструктурни проекти с регионално и европейско значение. Планирано е Бургас-Александруполис да бъде изграден до 2014 г. Общата дължина на петролопровода е около 300 км, от които около 155 км трябва да минават през територията на България. По-конкретно през общините Бургас, Камено, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Експрес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на