Свързани новини

04.06.2010 11:17

Димо Гяуров: Разузнавателните служби да са под една шапка

Видян 1618 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Разузнавателните служби в страната трябва да са под една шапка, каза бившият директор на НРС и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Димо Гяуров.


“Винаги съм твърдял – да, трябва да са заедно. Навремето писах подобен проект – военното и цивилното разузнаване да бъдат обединени и да изпълняват съвместни действия. Вече няма външен аспект на разузнаването, няма непосредствена заплаха за страната ни, отмина времето на студената война и се обезсмисля военното разузнаване”, обясни Димо Гяуров. По повод дебатите в обществото, на чие подчинение трябва да бъдат службите, синият депутат беше категоричен, че винаги е твърдял - към изпълнителната власт. “Но като цяло е доста условно да се говори за подчинение на службите. Конституцията не предписва на президента никакви правомощия в тази област, освен като главнокомандващ. Той само назначава и освобождава служителите”, обясни бившият директор на разузнаването. Той допълни, че въпросът с подчинението на службите остава нерешен през годините. “Координацията, подчинеността на службите, е проблем, който не е решен за последните 15 години. И това е слабост на нашата система”, продължи Димо Гяуров. Той обаче подчерта, че в Стратегията за национална сигурност, която вече е качена на страницата на правителството, не се съдържа този въпрос. Според него една такава реформа – обединение на цивилното и военното разузнаване – би довела до по-добра координация, по-добро дефиниране на задачите и по-качествена работата на службите. Димо Гяуров заяви, че “адмирира” усилията на правителството да изготви Стратегия за националната сигурност, но според него тя има пропуски и има какво да се доработва в нея. “Последната Стратегия беше писана през 1998 година, добре, че сега събраха сила да го направят, но има нужда от доработка във всичките й части. Не бих казал, че е лоша, по-скоро авторите й не са си изяснили добре самата концепция. Затова премиерът съвсем разумно предложи да бъде качена на сайта и така всички учени и всички, които разбират от тази област, да се включат в широка обществена дискусия. А краят на целия този процес ще сложи НС, защото ще трябва да я приеме. Според мен до есента тя вече ще е факт”, прогнозира Димо Гяуров. Според него, това, което липсва в стратегията, е че не е разписано ясно как точно ще бъдат постигнати поставените цели. “Повтарям: адмирирам този опит, но това е база за развитие”, подчерта бившият директор на НРС.
По повод доклада за дейността на ДКСИ, който беше приет вчера и казаното от нейния председател Цвета Маркова, че отчетът е рутинен, депутатът от Синята коалиция заяви: “Точно срещу твърдението, че е рутинна работа възнегодуваха и Иван Костов, и колегите в НС. Изумих се, че няма регистър на хората, които са получили допуск до архива на комисията. Ако това е вярно, това е скандал”, категоричен беше Димо Гяуров. Той допълни, че напоследък често сме свидетели на изтичане на класифицирана информация. “За съжаление, сме свидетели на масово изтичане на информация. Не е толкова видимо в момента, изглежда тихичко. Но съгласете се, че не може да се подмятат документи по медиите с гриф”, допълни още Димо Гяуров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от