Свързани новини

03.06.2010 17:28

Първи сме в ЕС по спад на потреблението

Видян 1463 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кризата сграбчи за гушата българина и му бръкна в джоба до дупка. Това се потвърди и от последните данни на Евростат. Според тях България води по спад в продажбите на дребно в ЕС, като компания на дъното ни прави Литва. През април показателят е намалял с 11,7% в двете страни на годишна база, сочат данните на Евростат. Спадът е значително по-силен от средния за общността, който е 1,6%. С най-висок ръст на продажбите са Малта (8,7%) и Белгия (0,7%).


За сравнение индексът на България през ноември миналата година е бил 10,3%.


На месечна база продажбите на дребно в ЕС са спаднали с 1,2%, като в сектора на храните, напитките и тютюневите изделия понижението е с 1,4%. Само в страните от Еврозоната продажбите на дребно на месечна база са се понижили с 1,2%, а на годишна с 1,5%. Данните показват, че това е най-силният спад на потреблението от 19 месеца насам.


След данните еврото е под нов натиск към 1,2280/70 близките оферти продава. Спад под тях може да доведе до задълбочаване спада на еврото към очакваните следващи оферти купува в 1.2250/30 областта, като стопове на къси евра се очакват под сутрешното часово дъно в 1,2225/26 долара и само евентуално тяхно прицелване може да доведе до подновяване натиска върху EUR/USD към 1,2200 опциите с падеж в 17:00 ч. и към 1,2175/76 вчерашното негово дъно, пише Finance.news.bg


Междувременно Европа започна да умува как да предотврати следваща криза, която би била убийствена. Като част от одобрената през миналата година от европейските лидери нова система на ЕС за наблюдение на финансовия сектор вече бяха планирани проектоправила за агенциите за кредитен рейтинг. Предложените мерки обаче идват на фона на нови призиви за по-строг контрол на тези частни компании.


Инвеститорите разчитат на рейтинговите агенции да им предоставят информация за риска на дадени активи. Агенциите са много важни за стабилността на финансовите пазари и имат огромно въздействие върху наличието и цената на кредитите. Критикувани са, че са допринесли за финансовата криза, като са подценявали рисковете, а неотдавна и за кризата с обществения дълг на Гърция.


Засега по-голяма част от финансовия надзор се извършва на национално равнище. Новата система предлага основаването на Европейски надзорен орган, който да упражнява пряк и единствен контрол върху агенциите за кредитен рейтинг, регистрирани в ЕС, включително върху европейските клонове на агенции, разположени извън Съюза. Седалищата на три от най-известните агенции - Fitch, Moody's и Standard & Poor's - се намират в Ню Йорк.


ЕС търси и идеи за това как да се заплаща на банкерите, без да се насърчава прекомерното поемане на рискове. Комисията издаде препоръки относно политиките за заплащане, но от два доклада на ЕС става ясно, че много от държавите членки все още не са предприели конкретни действия във връзка с тези съвети.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби