Свързани новини

03.06.2010 15:04

Бъкаме от нелегални клиники за пластични операции

Видян 1619 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В страната има много нерегламентирани студиа, центрове и клиники за естетически манипулации, зад които не стои нито един реален специалист, заяви началникът на Катедрата по дерматология към ВМА Мирослава Кадурина и президент на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина, която се проведе днес.


"Има клиники, които се рекламират всеки ден по медиите. Чува се реклама за махане на бенки с лазер. Това е една профанизирана реклама. В голяма част от клиниките даже не работят дерматолози", коментира тя. Самата тя има трима пациента, една от които е с много напреднал меланом, получен вследствие на козметична процедура. Пациентите трябва да търсят сертификат на лекаря. Едно от местата за издаване на подобен сертификат е именно Лятната академия на ВМА. На 1 юни е приет стандарт, който регламентира при какви условия и от кого ще се извършват дерматологичните и естетичните процедури. Този стандарт се разработва вече осем месеца. Той обхваща шест специалности, но също така и какви са дейностите, които ще могат да извършват определените специалисти. Ботокс ще може да се прави само от пластични хирурзи и дерматолози. Липосукция ще може да се извършва и от хирурзи с обща практика. Лазерна епилация може да си извършва от дерматолози и пластични хирурзи, които могат да работят с лазерни апарати – там е необходимо обаче и обучение за работа със самия апарат. Очаква се той да влезе в сила на 15 юли, когато вече трябва да бъде и готова наредбата на Министерството на здравеопазването, която ще регламентира работата на козметични салони и центровете за красота. В нея ще бъдат разписани кой ще има право да контролира дейността на специалистите в областта и какви ще бъдат санкциите при неспазването на стандартите. Така вече официално козметичките няма да могат поставят ботокс и да правят пилинги и лазерни епилации. "Ако направим една акция за откриването на нерегламентираните студиа и центрове, то тя ще бъде много по-полезна от тези на МВР с цигарите, например", коментира Кадурина. "Ние можем да се обърнем и към министър Цветанов, но първо трябва да създадем закони. Ако в момента влязат в един салон и хванат, че една козметичка работи с незаконен ботокс - това може да бъде санкционирано, но без наредба тя можеше да каже, че никъде не пише, че тя не може да използва такъв ботокс", обясни специалистът.
От своя страна директорът на ВМА ген. Стоян Тонев съобщи, че през миналата година са били извършени 10 000 манипулации с ботокс, а официалнта фирма–вносител на веществото, което се инжектира е продала дози за 140 пациента. В Наредбата ще бъде регламентирано и правото и необходимостта пациентите и лекарите да имат застроховка преди извършването на съответната манипулация, както задължителното информирано съгласие. Кадурина даде пример с американски специалист, който тъй като застраховката му не важи в България, не е могъл лично да извърши демонстрацията, за която е дошъл и само е наставлявал български специалист, който в крайна сметка е направил демонстрацията. "Лекарят застрахова своето можене", обясни тя. "Ние водим тази битка от години и от месеци изработваме наредбата. За първи път се вижда нещо реално", каза още тя, като изтъкна изключителното доброто сътрудничество на здравните организации в МЗ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион