Свързани новини

01.06.2010 11:01

Бургас-Александруполис създава работни места в кризата

Видян 2319 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проектът Бургас-Александруполис не е само енергийна политика, а и шанс за разкриване на нови работни места и подобряване на инфраструктурата в региона на Бургас и в някои от най-бедните общини на Странджа-Сакар, коментират учени.


Ако ние не се класираме навреме, инвеститорът ще премине в Румъния и ще създава бизнес там, което през последните месеци е масова практика за големите чужди компании. Неслучайно вложенията у нас намаляха 200 пъти спрямо миналата, макар и кризисна, година. Ако нефтопроводът не се реализира у нас, следващият проект е да бъде построен през румънското пристанище Констанца-Триест, т.е. целта е да се заобиколи Босфора, който в момента е препълнен с кораби и няма технологична възможност да се увеличат нефтените доставки през него.


На бива да го преценяваме черногледо, смята ректорът на университета Проф. д-р Асен Златаров проф. Петко Петков. „Предвиденото разтоварване на нефт на буй има няколко предимства. Първо, пристигането на танкера и свързването му за разтоварване става за няколко минути и отпътуването му също става толкова бързо, след като се разтовари продуктът. Друго предимство е, че буят се поставя на достатъчна дълбочина, така че не е необходимо дъното да се удълбава, за да може танкерът да достига до него. Едно такова разтоварище с помощта на буй е много по-евтино и затова повечето страни в света преминават на вариант буй, както е по проекта Бургас-Александруполис. Това са силно пристрастените към екологията и най-развити европейски държави на Северно море, но и тези на Африканския континент и Русия. Международните закони, които и ние трябва да спазваме, гарантират сигурността от екологична гледна точка при използване на буй, като, разбира се, бъдат предвидени много строги мерки при контрола. При замърсяване теченията в Черно море са в посока от Констанца към българското крайбрежие и ако се получи евентуално замърсяване, то пак ще дойде у нас, а в същото време ние няма да имаме никакви облаги от обслужване на нефтопровода. Облагите от реализирането на проекта у нас са разкриване на нови работни места, повишаване сигурността на държавата и населението и подобряване на инфраструктурата“, допълни още той.


Припомняме, че българският клон на Транс-Бoлкан Пайплайн (ТБП) - проектната компания, която ще изгради Бургас-Александруполис, стартира информационна кампания, целяща да предостави повече реална информация относно начините за разтоварване на нефт. За целта от компанията са създали и сайта www.istinataZAproekta.bg. Скучната материя е представена оригинално чрез компютърни анимации, изготвени с помощта на инженеринговия консултант на ТБП - немската проектна компания ILF. Aнимациите са изключително лесни за ползване и предоставят на хората възможност да се запознаят с важните истински факти за проекта.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали